8 Αύγουστος 2020, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2020, 14:48

Καραγκιόζης τριών μέτρων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στα Ιωάννινα (βίντεο, φωτο)

  • Καραγκιόζης τριών μέτρων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στα Ιωάννινα (βίντεο, φωτο)
    (Φωτ.: pf-academy.weebly.com)

Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών, ο Καραγκιόζης βρίσκει θέση στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στις 19:30, γίνονται τα αποκαλυπτήρια ενός μεταλλικού Καραγκιόζη ύψους τριών μέτρων, έργου του καραγκιοζοπαίχτη Απόστολου Δομτζίδη, που θα τοποθετηθεί στον κήπο του μουσείου.

Όπως λένε οι διοργανωτές της εκδήλωσης κάνουν λόγο για «μια μεγάλη μέρα για το νεοελληνικό θέατρο σκιών». Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου σκιών, ο Καραγκιόζης αποτυπώνει τη σκιά του και λαμβάνει ισότιμη θέση ανάμεσα σε γλυπτά σύγχρονης τέχνης.


(Φωτ.: pf-academy.weebly.com)

Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρος Παπαγιάννης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δωρεά στο μουσείο. «Μικροί παίζαμε καραγκιόζη, κόβαμε φιγούρες. Κάθε βράδυ τα καλοκαίρια στον μόλο στα Γιάννενα έπαιζαν καραγκιόζη. Ήταν ένα θέαμα της κοινωνίας εκείνη την εποχή και ειδικά των λαϊκών στρωμάτων. Είναι οι αναμνήσεις της γειτονιάς», είπε.

Ο Καραγκιόζης επιστρέφει στην Ήπειρο, στον τόπο όπου ξεκίνησε η διαδικασία ενσωμάτωσής του στο ελληνικό γίγνεσθαι.

Η ηπειρώτικη σχολή του Καραγκιόζη του 19ου αιώνα προσέφερε νέες φιγούρες και παραστάσεις, κάνοντας το νεοελληνικό θέατρο σκιών να ξεχωρίσει από το οθωμανικό.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας λόγω του κορονοϊού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού.