8 Αύγουστος 2020, 09:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2020, 09:26

Βέλγιο: Αναστέλλονται εν μέρει οι εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία

  • Βέλγιο: Αναστέλλονται εν μέρει οι εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία
    (Φωτ.: en.wikipedia.org / Johan Pafenols)

Κόκκινη κάρτα στις εξαγωγές όπλων από το καντόνι της Βαλονίας στη Σαουδική Αραβία, έδειξε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας του Βελγίου. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας διαδικασίας, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων οργανώσεων, εξαιτίας ανησυχιών για δυνητικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βελγικό ΣτΕ αποφάσισε συγκεκριμένα την αναστολή αδειών εξαγωγών όπλων από τη Βαλονία που προορίζονταν για την εθνική φρουρά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι εξαγωγές των όπλων που προγραμματίζονταν θα είχαν αμετάκλητες συνέπειες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες διότι η Σαουδική Αραβία «εμπλέκεται άμεσα» στη σύρραξη στην Υεμένη, εξήγησε το βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας στο σκεπτικό της απόφασής του να αναστείλει τις άδειες.

Η Βαλονία είχε ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει εξαγωγές όπλων που προορίζονταν για το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας του πολέμου στην Υεμένη, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε βελγικά ΜΜΕ. Η δικαιούχος των αδειών, η FN Herstal, εδρεύει κοντά στη Λιέγη. Η εταιρεία αυτή παράγει ιδίως πυργίσκους με πολυβόλα ή πυροβόλα 25-120 χιλιοστών προς χρήση σε ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα ως ελαφριά άρματα μάχης.

Πάντως, το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα μη κυβερνητικών οργανώσεων να ανασταλούν εξαγωγές της CMI Defence (σ.σ. Cockerill Maintenance & Ingénierie Défense, μετονομάστηκε σε John Cockerill Group) στη Σαουδική Αραβία.