7 Αύγουστος 2020, 21:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2020, 20:58

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι είχε αποθηκευμένα όπλα στο λιμάνι της Βηρυτού

  • Λίβανος: Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι είχε αποθηκευμένα όπλα στο λιμάνι της Βηρυτού
    Η αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που περιείχε τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Ενότητα, ψυχραιμία και όχι πολιτικοποίηση του απίστευτου δυστυχήματος που συνέβη στο λιμάνι της Βηρυτού, ζήτησε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Μάλιστα, επαίνεσε το κύμα αλληλεγγύης που λαμβάνει ο Λίβανος από άλλες χώρες, λέγοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα που είναι ήδη αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση.

Κυρίως, όμως, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ διέψευσε κατηγορηματικά ότι στο λιμάνι υπήρχε αποθήκη όπλων της οργάνωσης.

«Διαψεύδω εντελώς και κατηγορηματικά πως υπήρχε οτιδήποτε δικό μας στο λιμάνι. Ούτε αποθήκη με όπλα, ούτε αποθήκη με πυραύλους, ούτε μία βόμβα, ούτε μία σφαίρα, ούτε νιτρική [αμμωνία]» τόνισε.

Σχετικά με τις έρευνες για την απόδοση ευθυνών, ζήτησε να τις αναλάβει ο στρατός, «αν χαίρει της εμπιστοσύνης όλων των πολιτών, των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτικών ηγετών».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει διεθνής έρευνα, κάτι το οποίο πρότεινε την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν που επισκέφθηκε την ισοπεδωμένη Βηρυτό. Ερωτηθείς δε από δημοσιογράφο για το αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα αποκρύψει την αλήθεια, απάντησε: «Ασφαλώς».

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 21 συλλήψεις – σήμερα συνελήφθησαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί.