7 Αύγουστος 2020, 20:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2020, 20:19

Το ΣτΕ δικαίωσε την οικογένεια 16χρόνου για το θάνατό του λόγω ιατρικών λαθών

  • Το ΣτΕ δικαίωσε την οικογένεια 16χρόνου για το θάνατό του λόγω ιατρικών λαθών
    Άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μια πρωτοποριακή απόφαση για τους όρους των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δικαίωσε την οικογένεια ενός 16χρονου που ζητούσε αποζημίωση από δημόσιο νοσοκομείο της Πελοποννήσου για το θάνατο του ανήλικου.

Ο 16χρονος εισήχθη στις 15 Νοεμβρίου 2003 με εμετούς και διάρροια, με πρώτη διάγνωση τη γαστρεντερίτιδα.

Το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας, και ενώ είχε σταματήσει η διάρροια, εμφανίστηκαν έντονες διαταραχές στη συμπεριφορά (υπνηλία, διεγέρσεις, άναρθρες κραυγές, κλπ), ενώ την τρίτη ημέρα ο ασθενής ήταν σε κωματώδη κατάσταση.

Ψυχίατρος, νευρολόγος και παθολόγος που εξέτασαν τον 16χρονο αποφάνθηκαν ότι έπασχε από οξεία γαστρεντερίτιδα, αφυδάτωση, διαταραχές συμπεριφοράς και σύνδρομο WPW, πάθηση που προκαλεί ταχυκαρδία. Εντούτοις, έδωσαν εξιτήρι, καθώς θεωρήθηκε ότι το οικείο περιβάλλον του σπιτιού θα δράσει θεραπευτικά και θα μειώσει τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες του στρες.

Ο θάνατος του ανήλικου επήλθε λίγες ώρες μετά την επιστροφή στο σπίτι. Ελλείψει ιατροδικαστή, τη νεκροψία-νεκροτομή έκανε γιατρός του ίδιου νοσοκομείου. Ως αιτία θανάτου αναφέρει: «Πνευμονικό οίδημα, μεταβολικές διαταραχές, εγκεφαλίτις».

Η υπόθεση στη Δικαιοσύνη
Η οικογένεια του 16χρονου κατέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη. Συγκεκριμένα, διεκδικούν από 250.000 ευρώ ο πατέρας και η μητέρα, από 230.000 ο καθένας από τα αδέλφια του και η γιαγιά 110.000 ευρώ. Ακόμη, οι γονείς διεκδικούν το ποσό των 88.200 ευρώ, για την στέρηση των υπηρεσιών τις οποίες θα προσέφερε ο άτυχος γιός τους εάν ζούσε από την ηλικία των 18 έως 25 ετών, όπως και το ποσό των 1.134 ευρώ για τα έξοδα κηδείας.

Τα ποινικά δικαστήρια αθώωσαν τους γιατρούς, και οι γονείς προσέφυγαν στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών επιδικάστηκε αποζημίωση στον πατέρα 81.134 ευρώ, στην μητέρα του 80.000 ευρώ και στα δύο αδέλφια του από 50.000 ευρώ. Οι συγγενείς του 16χρόνου κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητούσαν να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Η υπόθεση στο ΣτΕ
Το Α’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την πάρεδρο Χαρίκλεια Χαραλαμπίδη, αποφάνθηκε ότι το εξιτήριο που δόθηκε στον 16χρόνο ήταν παράνομη ιατρική πράξη, λόγω της παραβίασης των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων ιατρικής επιστήμης.

Μάλιστα, με την επίμαχη απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο οριοθέτησε τους κανόνες κάτω από τους οποίους είναι επιτρεπτή και νόμιμη η έκδοση εξιτηρίου από νοσοκομείο, ενώ παράλληλα καθόρισε τις ιατρικές πράξεις και ενέργειες που πρέπει προηγηθούν.

Για το λόγο αυτό αναίρεσε εφετειακή απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Τσιμπούκης.