8 Αύγουστος 2020, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2020, 11:15

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τα οφέλη του σύκου για τη μέλλουσα μαμά

  • Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τα οφέλη του σύκου για τη μέλλουσα μαμά
    (Φωτ.: Jason Goh / pixabay.com)

Τα σύκα είναι ένα αγαπημένο φρούτο που κάνει την εμφάνισή του στα μέσα προς τέλη του καλοκαιριού. Είναι γλυκά, με ιδιαίτερη υφή, και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες A, Β1 και Β2, τα κάνουν πολύτιμα για τον οργανισμό.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι τροφές που καταναλώνει καθημερινά η μέλλουσα μαμά και τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει μέσω αυτών, είναι καθοριστικά για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Ποια είναι λοιπόν συγκεκριμένα τα οφέλη του σύκου την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της κύησης;

Δυναμώνει τα οστά
Όπως αναφέραμε, τα σύκα είναι πηγή ασβεστίου – η πρόσληψη του οποίου είναι σημαντική για την ενδυνάμωση των οστών και δοντιών τόσο της μητέρας όσο του εμβρύου που σταδιακά δημιουργούνται.

Συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού
Τα σύκα είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 και φυλλικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Καταπολεμά τις λιγούρες
Οι λιγούρες είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και κάποιες τροφές όπως τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν να τις καταπολεμήσετε.

Επιπλέον, η γλυκιά γεύση τους τα καθιστούν μια υγιεινή και ιδανική επιλογή για σνακ όταν θέλετε απεγνωσμένα να φάτε κάτι γλυκό.

Μειώνει τις πιθανότητες αναιμίας
Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, και η επαρκής πρόσληψη σιδήρου μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
Πολλές μέλλουσες μαμάδες υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και η συστηματική κατανάλωσή τους θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.

Αντιμετωπίζει τις πρωινές ναυτίες
Η πρόσληψη βιταμίνης B6 που έχουν τα σύκα θεωρείται σημαντική στην αντιμετώπιση των πρωινών ναυτιών.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τα σύκα είναι πλούσια πηγή καλίου το οποίο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εκτός αυτού, έχουν υψηλή ποσότητα πολυφαινόλης που βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Η διατροφική αξία του σύκου

  • Θερμίδες: 41 Kcal
  • Φυτικές ίνες: 2,32 g
  • Βιταμίνη B6: 0,08 mg
  • Κάλιο: 116 mg
  • Μαγνήσιο: 0,04 mg
  • Πρωτεΐνη: 1,01 g
  • Υδατάνθρακες: 8,14 g
  • Λιπαρά: 0,19 g
  • Σάκχαρα: 4,32 g

Πόσα σύκα επιτρέπεται να καταναλώνει η έγκυος ανά ημέρα;
Τα σύκα έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό της μέλλουσας μαμάς, ωστόσο η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η υπερκατανάλωση ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλό ζάχαρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προτεινόμενη κατανάλωση είναι ένα έως τρία σύκα την ημέρα.

  • Πηγή: parenting.firstcry.com / mothersblog.gr.