7 Αύγουστος 2020, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2020, 18:27

Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

  • Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ
    Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρόδο. Εδώ βρίσκεται στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ/. Τύπου Πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος)

Εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών κλείνει η «εθνική επιτυχία» της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, σήμερα το πρωί, στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Όπως επισήμανε η συμφωνία υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις γιατί στηρίζεται στο Δίκαιο της θάλασσας και υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις.

Επιπλέον, είπε «Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης». Παράλληλα στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε. «Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, σφραγίζει την περιοχή με σταθερότητα, ειρήνη και νομιμότητα.

«Σχολιάζουν κάτι που δεν έχουν διαβάσει»
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ εξέφρασε την έκπληξη της χώρας του για τον τρόπο αντίδρασης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ.: τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.