6 Αύγουστος 2020, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2020, 19:43

Τουρκία: Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου – Δεν έχουν θαλάσσια σύνορα οι δύο χώρες

  • Τουρκία: Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου – Δεν έχουν θαλάσσια σύνορα οι δύο χώρες
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Halk TV)

«Ανύπαρκτη» και «άκυρη» θεωρεί η Τουρκία τη συμφωνία που υπέγραψε σήμερα η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Μάλιστα υποστηρίζει πως η περιοχή που οριοθέτησαν Αθήνα και Κάιρο «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνει πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνοδο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. «Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

»Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».