6 Αύγουστος 2020, 22:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2020, 22:11

«Πόντος – Μια μουσική… γεωγραφία», με τον Νίκο Ζουρνατζίδη και τον Όμιλο «Σέρρα» στο «Αλάτι της γης» (βίντεο)

  • Απόσπασμα από την α΄ προβολή της εκπομπής

Το ερχόμενο Σάββατο (σε επανάληψη) ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό ποντιακό γλέντι που επιχειρεί την αποτύπωση μιας «χορευτικής γεωγραφίας» του Πόντου με ειδικότερες αναφορές στο ρεπερτόριο, τη ρυθμολογία, τα μουσικά όργανα και κυρίως το ύφος και το ήθος που χαρακτηρίζει τις επιμέρους περιοχές και παραδόσεις.

Στην εκπομπή εμφανίζεται και ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, ο οποίος πρόσφατα έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Αφετηρία αποτελεί η πολύχρονη μελέτη του ερευνητή και δασκάλου ποντιακών χορών Νίκου Ζουρνατζίδη, ο οποίος επέλεξε να παρουσιάσει στην εκπομπή 25 από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς χορούς, αναλύοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες με βάση τις περιοχές καταγωγής τους: Ανατολικός Πόντος, Ματσούκα, Γαράσαρη, περιοχές των Μεταλλείων (δυτικός Πόντος), Καρς κ.ά.

Χορεύουν μέλη του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρα». Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Φωτιάδης (κεμεντζέ και κεμανέ), Γιάννης Φωτιάδης, Παναγιώτης Κοργιαννίδης και Γιώργος Σοφιανίδης (κεμεντζέ), Περικλής Κατσώτης και Παύλος Φωτιάδης (ταούλιν), Παντελής Νικολαΐδης (φλογέρα, ζουρνά και αγγείον), Χριστόφορος Κοσμίδης (φλογέρα και αγγείον), Τρύφων Παπαϊωάννου (κλαρίνο). Τραγουδούν: Πόλιος και Γιώργος Παπαγιαννίδης, Γιώργος Σοφιανίδης και Λιάνα Χαραλαμπίδου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμα ο δημιουργός της εκπομπής «Αλάτι της γης» Λάμπρος Λιάβας, «η προβολή της εκπομπής αποτελεί μια συμβολική πράξη συμπαράστασης στον κορυφαίο ερευνητή και δάσκαλο του ποντιακού χορού Νίκο Ζουρνατζίδη και στο έργο ζωής του, τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων “Σέρρα”, ο οποίος δυστυχώς έπεσε θύμα της πυρκαγιάς που έκαψε πρόσφατα τα ιστορικά Σφαγεία του Δήμου Ταύρου όπου στεγαζόταν».