6 Αύγουστος 2020, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2020, 16:07

Στην Αίγυπτο ο Δένδιας για την ΑΟΖ

  • Στην Αίγυπτο ο Δένδιας για την ΑΟΖ
    Εικόνα από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Παρά την παραδοσιακή… θερινή ραστώνη, η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειές της με το Κάιρο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, και είναι πολύ πιθανό σήμερα να μπουν οι τελικές υπογραφές.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου για συνομιλίες με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Πηγές της Καθημερινής αναφέρουν ότι πριν από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Έλληνα υπουργού υπήρξε ολονύχτιο παζάρι με την αιγυπτιακή πλευρά. Την πληροφορία για συμφωνία μεταδίδουν και μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δέχεται τον Έλληνα ομόλογό του στο Κάιρο για να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης.

«Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».