6 Αύγουστος 2020, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2020, 15:23

Και μέσα στον Αύγουστο οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες

  • Και μέσα στον Αύγουστο οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με φόντο το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «συμφωνία ή Χάγη» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

«Έχει επιλεγεί ο επικεφαλής», αποκάλυψε ο Στέλιος Πέτσας. Πρόκειται, όπως είπε, για τον πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη, ο οποίος ηγείται της ομάδας από το 2010.

Μάλιστα, η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι ακόμα και μέσα στο μήνα. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρχει αποκλιμάκωση με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η τακτική διαδικασία των διερευνητικών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο είχε παγώσει μετά τον 60ό γύρο, τον Μάρτιο του 2016. Το ζήτημα αναθερμάνθηκε μετά την αναδίπλωση σε ό,τι έχει να κάνει με τη NAVTEX δέσμευσης περιοχής νοτίως του Καστελόριζου, αλλά και με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις».

Πάντως, όταν ζητήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διευκρινίσει τι εννοούσε χθες ο πρωθυπουργός όταν είπε πως «η μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες», με δεδομένη και την τελευταία αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, δηλαδή αν συζητάμε για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ ή και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, ο Στέλιος Πέτσας δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, παραπέμποντας στην έναρξη των διερευνητικών.