6 Αύγουστος 2020, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2020, 15:35

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν για συμφωνία ή Χάγη

  • Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία ευάλωτων φυσικών προσώπων 4
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα σημειώνοντας ότι «το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου» σε ό,τι έχει να κάνει με τη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός χθες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».

Αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (με τον οποίο έχει συναντηθεί δύο φορές), σημείωσε ότι δεν έλαβε την ανταπόκριση του ανέμενε, με αποκορύφωμα το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Βέβαια, στη λίστα των τουρκικών προκλήσεων συμπεριέλαβε τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και την «απόπειρα οπλοποίησης» των προσφύγων και των μεταναστών.

«Νομίζω ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με αναξιόπιστο τρόπο και εντός του ΝΑΤΟ. Εγείρονται ανησυχίες συλλογικής ασφάλειας. Η αγορά, λόγου χάρη, του οπλικού συστήματος S-400, γεγονός που μας ανησυχεί όλους. Είδαμε την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Συνεπώς, η συμπεριφορά της είναι, κατά την άποψή μου, αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για τις θαλάσσιες ζώνες υπό το καθεστώς εκβιασμού. «Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε, και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις κυρώσεις που ζήτησε για την Άγκυρα σε περίπτωση που συνεχίζει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Για πρώτη φορά διαπιστώνω μεγαλύτερη κατανόηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός. Δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία. Θα ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος μίας παραγωγικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι επιζητείται συνεργασία στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό.

«Αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό τη διαρκή απειλή ότι θα ανοίξουν τις πύλες και θα μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες για να ασκήσουν πίεση. Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε. Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτήν την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία», κατέληξε.