6 Αύγουστος 2020, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2020, 10:25

Στη Βηρυτό λιγοστεύουν οι ελπίδες – Χειρότερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

  • Στη Βηρυτό λιγοστεύουν οι ελπίδες – Χειρότερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
    Εικόνα του κατεστραμμένου τμήματος της περιοχής του λιμανιού της Βηρυτού, στον Λίβανο (φωτ.: (φωτ.: EPA / Ibrahim Dirani / Dar Al Mussawir)

Σε μια χώρα που έχει ακόμα νωπές τις μνήμες του εμφυλίου και που είναι στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, ο θρήνος, η απελπισία και η οργή ξεχειλίζουν όσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στο ισοπεδωμένο λιμάνι της Βηρυτού και στα κτήρια που έχουν υποστεί καταστροφές.

Η πρωτεύουσα του Λιβάνου θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο μετά την έκρηξη των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου.

Η κυβέρνηση κήρυξε τη Βηρυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες και παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 137 και οι τραυματίες πάνω από 5.000. Πλέον λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων και αυξάνονται οι φόβοι ότι πολλοί έχουν «εξαϋλωθεί» και δεν θα εντοπιστούν ποτέ οι σοροί.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, που σε ζωντανή συνέντευξη από το σημείο της καταστροφής δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, εκτίμησε τις ζημιές σε 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ η καταστροφή των σιλό του λιμανιού φέρνει τον Λίβανο αντιμέτωπο και με επισιτιστική κρίση.

Μία Ελληνίδα μεταξύ των θυμάτων
Μεταξύ των νεκρών από την έκρηξη στη Βηρυτό βρίσκεται και μια Ελληνίδα, ενώ ακόμη πέντε Έλληνες τραυματίστηκαν, με τους δύο εξ αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ως επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου για την παροχή βοήθειας.

Αναζήτηση ευθυνών για την τρίτη χειρότερη έκρηξη στην ιστορία
Η κυβέρνηση του Λιβάνου αποφάσισε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού, από την άφιξη του φορτίου το 2014 έως την έκρηξη.

Η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση, δεν κατονόμασε τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Την ίδια ώρα, ειδικός υποστήριξε πως η έκρηξη στη Βηρυτό είναι στην τρίτη θέση μεταξύ των ισχυρότερων εκρήξεων που έπληξαν μία πόλη, ύστερα από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Τη σύγκριση του νιτρικού αμμωνίου με τα πυρηνικά έκανε ο Κρίστοφερ Μπάσμπι, ειδικός στις επιπτώσεις στην υγεία της ιονίζουσας ακτινοβολίας και επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κίνδυνο ακτινοβολίας.

Όπως εξήγησε, το νιτρικό αμμώνιο, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο λίπασμα, έχει ενέργεια χημικής αντίδρασης παρόμοια με το TNT. Αυτό σημαίνει ότι η έκρηξη 2.750 τόνων της χημικής ένωσης ήταν περίπου ίση με την ισχύ 2,7 κιλοτόνων TNT.

Ο επιστήμονας ανέφερε ότι το «μανιτάρι» μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το τεράστιο κύμα δημιούργησε δακτυλίους συμπίεσης στους υδρατμούς, ακριβώς όπως όταν μια ισχυρή πυρηνική συσκευή πυροδοτείται κοντά στην ακτή.