5 Αύγουστος 2020, 13:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2020, 13:10

Μητσοτάκης: Το εθνικό μας εμβόλιο είναι το φιλότιμο

  • Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία ευάλωτων φυσικών προσώπων
    (Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Να ενεργοποιηθεί το εθνικό μας εμβόλιο, «που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας», ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Πρόκειται για μία από τις καθορισμένες συσκέψεις που θα γίνουν τον Αύγουστο, και ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς αριθμούς νέων κρουσμάτων.

Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία.

Όπως είπε, αυτό που ζούμε στη χώρα τις τελευταίες ημέρες διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Κι αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί», πρόσθεσε.

Αφού υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που υπήρξε τον Ιούλιο, υπεραμύνθηκε της απόφασης για άνοιγμα των συνόρων, λέγοντας ότι μόλις το 10% των νέων λοιμώξεων είναι εισαγόμενες.

«Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τον Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει. Για αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, δήλωσε ότι το σχέδιο της αναπροσαρμόζεται συνέχεια, με βάση τα πραγματικά δεδομένα. «Έχουμε επιβάλει μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν είναι «έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες», αλλά προσαρμογή σε μια διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη.

«Απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις ούτε δοκιμασμένες λύσεις», ανέφερε.

Μητσοτάκης: Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και έναν κοινωνικό δείκτη προστασίας, πρέπει να έχουμε μία οικονομία που να δίνει έσοδα.

«Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται όχι η πολιτεία αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων κι επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων. Εκεί που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναφέρθηκε ότι γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση και καταβάλλεται προσπάθεια στεγανοποίησης.

Επίσης παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τις αφίξεις, που επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά αλλά στην εγχώρια μετάδοση. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, και σε αυτές τις περιοχές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, όπως αναφέρθηκε.