5 Αύγουστος 2020, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2020, 09:41

Κορονοϊός: Δύο σενάρια για τη νέα σχολική χρονιά

  • Κορονοϊός: Δύο σενάρια για τη νέα σχολική χρονιά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Ραπακούσης)

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα επαναφέρει τη συζήτηση για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο – η νέα σχολική χρονιά έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 7 του μήνα, κανείς όμως δεν γνωρίζει τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε και ποια μέτρα θα κριθούν απαραίτητα.

Για παράδειγμα, στην πρόσφατη μελέτη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, μεταξύ των μέτρων που προτείνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 είναι η καθυστέρηση στην επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τη νέα σχολική χρονιά θα υπάρξουν αυξημένα μέτρα προστασίας, αποστάσεις ασφαλείας, αντισηπτικά, ενδεχομένως και μάσκες για μαθητές και καθηγητές.

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τα σχολεία: Είτε να λειτουργήσουν κανονικά με όλους τους μαθητές, είτε να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία, δηλαδή μέρα παρά μέρα, σε τμήματα των 15 μαθητών.

Ζητούμενο είναι αφενός η ασφάλεια και αφετέρου να μην χαθεί άλλος εκπαιδευτικός χρόνος.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, μετά τις υποδείξεις των ειδικών.