4 Αύγουστος 2020, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2020, 14:25

Η Γερμανία συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία – Η ανησυχία της Ελλάδας

  • Η Γερμανία συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία – Η ανησυχία της Ελλάδας
    Τα κεντρικά γραφεία της Thyssenkrupp στην Έσση (φωτ.: EPA / Friedemann Vogel)

Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο θεωρεί πως η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», και παρά το ότι διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, εντούτοις συνεχίζει να πουλά οπλισμό στην Άγκυρα. Και, μάλιστα, τους πρώτους επτά μήνες φέτος εγκρίθηκαν εξαγωγές ύψους 22,8 εκατ. ευρώ, από 31,6 εκατ. για όλο το 2019 και 12,9 εκατ. ευρώ για το 2018.

Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση σε επερώτηση που κατέθεσε το αριστερό κόμμα Die Linke.

Βέβαια, όταν πρόκειται για εξαγωγές, η γερμανική κυβέρνηση δεν διευκρινίζει το είδος των οπλικών συστημάτων που δίνονται. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανέφερε ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλαιότερη παραγγελία από την Τουρκία.

Επίσης, τόνισε ότι δεν δίνονται πλέον όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία, και ότι οι εξοπλισμοί από τη Γερμανία περιορίζονται σε «ναυτιλιακά είδη», όπως είναι για παράδειγμα τα υποβρύχια.

Η αναφορά, προφανώς, είναι στα έξι επιθετικά υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thyssenkrupp που παρήγγειλε η Άγκυρα το 2009 και τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Το πρώτο αναμένεται να καθελκυστεί μέσα στο 2020.

Τέσσερα παρόμοια υποβρύχια που είναι γνωστά και ως της «κλάσης Παπανικολής» διαθέτει ήδη η Ελλάδα. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, αυτά της επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο.

Η Αθήνα, όπως αναφέρει η Deutche Welle, έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα στο Βερολίνο, «αλλά μάλλον χωρίς επιτυχία». Σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί της συμφωνίας, ο Χάικο Μάας υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ότι έχει αναλάβει κάποια συγκεκριμένα καθήκοντα στη Συμμαχία, «που την προστατεύουν στο σύνολό της».

Επειδή η παραγγελία για τα γερμανικά υποβρύχια πληρώνεται τμηματικά, ανάλογα με τη ροή παραλαβής των εξαρτημάτων, επισήμως δεν είναι σαφές το ύψος του εξοπλιστικού προγράμματος της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζει η Deutche Welle, η Άγκυρα είναι σημαντικός πελάτης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, παρά τη διακοπή προμήθειας όπλων.

Πάντως, η κουρδικής καταγωγής αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν εκτιμά πως και οι νεότερες παραγγελίες της Τουρκίας αφορούν οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία. «Η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο.