4 Αύγουστος 2020, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2020, 11:35

Η Βόρεια Κορέα ίσως αναπτύσσει πυρηνικούς μηχανισμούς για τις κεφαλές πυραύλων

  • Η Βόρεια Κορέα ίσως αναπτύσσει πυρηνικούς μηχανισμούς για τις κεφαλές πυραύλων
    Εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και πλέον οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι έχει «πιθανώς κατασκευάσει πυρηνικούς μηχανισμούς ικανούς να προσαρμόζονται στις κεφαλές των βαλλιστικών της πυραύλων».

Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται σε εμπιστευτική έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που υποβλήθηκε ήδη στη Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε η ομάδα που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, εξηγεί πως μία κυβέρνηση (που δεν κατονομάζεται) πιστεύει πως οι έξι πυρηνικές δοκιμές στις οποίες έχει προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ ενδεχομένως να της επέτρεψαν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα με μικρές διαστάσεις.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και η κατασκευή ενός πειραματικού αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Ένα κράτος-μέλος εκτιμά ότι συνεχίζει και την παραγωγή πυρηνικών όπλων», αναφέρεται, σύμφωνα με το Reuters και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το ότι η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αναπτύξει περισσότερα και πιο εξελιγμένα πυρηνικά όπλα είναι κάθε άλλο παρά μυστικό: Προ ημερών ο Κιμ Γιονγκ Ουν διατράνωσε πως θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του «αποτελεσματικό μέσο αποτροπής, εγγύηση για την ασφάλεια της», σημειώνοντας ότι με την απόκτησή του εξασφαλίστηκε πως δεν θα ξεσπάσει «ποτέ ξανά πόλεμος» στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, η εκτίμηση της μη κατονομαζόμενης χώρας-μέλους είναι πως η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα ακόμη μικρότερου μεγέθους, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτά ηλεκτρονικά βοηθήματα για την αποτελεσματικότερη διείσδυσή τους, ή για να δημιουργηθούν πυρηνικοί πύραυλοι με «πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές».