4 Αύγουστος 2020, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2020, 09:46

Ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός, με διορθωτικές κινήσεις – Τα πιθανά ονόματα

  • Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί
    Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στις 12 το μεσημέρι θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης (ως «λειτουργικές βελτιώσεις» τον αναφέρει το Μαξίμου), που… κυοφορείται από τον Ιούνιο, αλλά μπήκε στο συρτάρι λόγω των εξελίξεων στην οικονομία και στο μέτωπο της πανδημίας.

Χθες ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανασχηματισμός», δίνοντας το στίγμα των περιορισμένων αλλαγών.

Άλλωστε, μετά τις παραιτήσεις των υφυπουργών Γεράσιμου Θωμά και Δημήτρη Κράνη, υπάρχουν δύο κενές θέσεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης. Ο μεν πρώτος αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα για να αναλάβει νέο χαρτοφυλάκιο ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης στην Κομισιόν, ο δεύτερος στην επιστολή του ανέφερε προσωπικούς λόγους.

Πάντως, κεντρικό πρόσωπο στον ανασχηματισμό φαίνεται πως θα είναι ο νυν υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος θα ασχοληθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αναβαθμιστεί στη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Εκτός απροόπτου αναμένεται αναβάθμιση και του Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος θα γίνει αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως είναι φανερό, οι βασικές αλλαγές θα επικεντρωθούν στο υπουργικό σχήμα που θα τρέξει το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο διανομής των πόρων, με τη δημιουργία μιας Task Force που θα πρέπει να καταθέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις ελληνικές προτάσεις στις Βρυξέλλες.

Εντούτοις, δεν αποκλείονται και μετακινήσεις ή απομακρύνσεις υπουργών και υφυπουργών που το προηγούμενο διάστημα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα ή στους οποίους χρεώνονται λάθος χειρισμοί – την προηγούμενη φορά που… φούντωσαν τα σενάρια, στην πόρτα της εξόδου φέρονταν να ήταν ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Επίσης, δεν αποκλείονται επιπλέον θέσεις στα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υγείας.