4 Αύγουστος 2020, 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2020, 08:47

Γερμανική φρεγάτα στην Ανατολική Μεσόγειο – Τι ρόλο αναλαμβάνει

  • Γερμανική φρεγάτα στην Ανατολική Μεσόγειο – Τι ρόλο αναλαμβάνει
    Η φρεγάτα «Αμβούργο» της Γερμανίας (φωτ.: US Navy / Andrew Schneider)

Σχεδόν πέντε μήνες αναμένεται να μείνει στην Ανατολική Μεσόγειο η φρεγάτα «Αμβούργο» του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα αποπλεύσει σήμερα από το λιμάνι της πόλης Βιλχελμσχάφεν. Αποστολή της είναι να αναλάβει τη διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Είναι το πρώτο γερμανικό πλοίο στην αποστολή «Ειρήνη» – μέχρι σήμερα συμμετείχε μόνο ένα αεροσκάφος εναέριας ναυτικής περιπολίας.

Εκτός από την επιτήρηση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, η φρεγάτα της κατηγορίας F124 θα περιπολεί και για τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου αλλά και για τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ενώ θα συνδράμει και στη βελτίωση των δυνατοτήτων της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού της Λιβύης.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας έχει συνολικά τρεις φρεγάτες της ίδιας κατηγορίας. Είναι σχεδιασμένες ως σκάφος πολλαπλών χρήσεων, για την παροχή προστασίας σε άλλα πλοία και για θαλάσσιο έλεγχο.

Το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φρεγάτας είναι η αεροπορική άμυνα: Με το ραντάρ SMART-L μπορεί να παρακολουθεί τον εναέριο χώρο σε ολόκληρη τη Βόρεια Θάλασσα (εμβέλεια άνω των 400 χλμ.). Επίσης, μπορεί να εντοπίσει περισσότερους από 1.000 στόχους ταυτόχρονα. Αν προκύψει ανάγκη, οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι έχουν εμβέλεια πάνω από 160 χιλιόμετρα.

Χάρη στο καλό σύστημα επικοινωνίας και με δορυφορικές συνδέσεις, είναι επίσης σε θέση να καθοδηγεί ταυτόχρονα αρκετά πολεμικά πλοία. Τα δε ελικόπτερά της χρησιμοποιούνται για καταδίωξη υποβρυχίων σε μεγάλες αποστάσεις.