3 Αύγουστος 2020, 22:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2020, 14:37

Ισπανία: Αυτοεξορίστηκε ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος, που ερευνάται για διαφθορά

  • Ισπανία: Αυτοεξορίστηκε ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος, που ερευνάται για διαφθορά
    Φελίπε και Χουάν Κάρλος (φωτ.: EPA / Juanjo Martin)

Λίγες ώρες αφότου τα ισπανικά Ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι ο Χουάν Κάρλος σκοπεύει να αυτοεξοριστεί, η El Mundo αποκάλυψε ότι ο τέως βασιλιάς βρίσκεται ήδη εκτός της χώρας.

Αιτία είναι η φερόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς: τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξή του σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο 82χρονος Χουάν Κάρλος έλαβε 100 εκατ. δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσω του δικηγόρου του, ο τέως βασιλιάς αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς. Οι δικαστικές Αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2018, όμως, δεδομένου ότι έχει ασυλία, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη και μόνο για όσα έγιναν μετά την παραίτησή του από το αξίωμα.

«Ορμώμενος σήμερα από τη βεβαιότητά μου ότι προσφέρω την καλύτερη υπηρεσία στην Ισπανία, στους θεσμούς της και σε εσένα ως βασιλιά, σε ενημερώνω για την προσεκτικά μελετημένη απόφασή μου να αυτοεξοριστώ αυτήν την περίοδο», γράφει στην επιστολή προς τον γιο του Φελίπε.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας το θρόνο στον γιο του, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα, και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς off shore τραπεζικούς λογαριασμούς.