3 Αύγουστος 2020, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2020, 20:52

Τατόι: Σε νέο χώρο τα βασιλικά οχήματα – Βίντεο και φωτογραφίες από το πριν και το μετά

  • Τατόι: Σε νέο χώρο τα βασιλικά οχήματα – Βίντεο και φωτογραφίες από το πριν και το μετά
    (Φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων ήταν αυτή που ανέλαβε το έργο των σωστικών επεμβάσεων στα οχήματα της τέως βασιλικής οικογένειας (οκτώ αυτοκίνητα και δύο ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα), τα οποία εδώ και χρόνια ήταν παρατημένα στο κτήριο του βουστασίου στο Τατόι.

Πρόσφατα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων ενέκρινε μελέτη-πλαίσιο για την προστασία και συντήρησή τους.

«Η στενότητα του χώρου και η έλλειψη βασικών υποδομών υπαγόρευσαν την εκτέλεση μόνο των απαραιτήτων εργασιών πριν τη μεταφορά τους σε καταλληλότερο χώρο αποθήκευσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Πλέον, η Διεύθυνση Συντήρησης θα συνεχίσει την λεπτομερή τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους, θα διερευνήσει τα υλικά κατασκευής, τις ιδιαιτερότητες της διάβρωσής τους και θα ακολουθήσει λύσεις για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα οχήματα της τέως βασιλικής οικογένειας «έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως τεχνολογικά αντικείμενα με ηλικία από 55 έως 82 έτη, εξαιρετικά δείγματα αυτοκίνησης πολυτελούς κατασκευής του προηγούμενου αιώνα, αλλά και εξαιτίας της ιστορικής τους σημασίας, αφού συνδέονται τόσο με πρόσωπα της τ. βασιλικής οικογένειας όσο και με διεθνείς προσωπικότητες και στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας».

Gallery