3 Αύγουστος 2020, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2020, 17:35

Δεύτερος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στις Σέρρες

  • Δεύτερος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στις Σέρρες
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στυλιανός Αξιώτης)

Μια ηλικιωμένη από τις Σέρρες που διαγνώσθηκε θετική στον ιό του Δυτικού Νείλου είναι το δεύτερο θύμα στην Ελλάδα τη φετινή περίοδο. Η γυναίκα άφησε χθες την τελευταία της πνοή – στις 30 Ιουλίου καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος και ανακοινώθηκαν δέκα νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον νομίατρο Αναστάσιο Αναστασιάδη, η περιφερειακή ενότητα Σερρών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ήδη έχει ξεκινήσει ψεκασμός.

Κρούσματα, εκτός από τις Σέρρες, έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις περιφέρειες: Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι πιθανή και αναμενόμενη η αύξηση των λοιμώξεων το επόμενο διάστημα. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά απ’ όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.