3 Αύγουστος 2020, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2020, 09:05

Περισσότεροι επιβάτες από σήμερα στα πλοία, παρά την αύξηση των κρουσμάτων

  • Πώς κατανέμονται τα 204 νέα κρούσματα – Τα επίκεντρα, τα εισαγόμενα και τα «ορφανά»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μπορεί στην επιστημονική κοινότητα και στην κυβέρνηση να έχει σημάνει συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων (σε 48 ώρες καταγράφηκαν 185 νέες λοιμώξεις και δύο θάνατοι εξαιτίας της Covid-19), ωστόσο από σήμερα χαλαρώνει το πρωτόκολλο στις μεταφορές με τα πλοία.

Έτσι, από το 60% αυξάνει στο 80% το ποσοστό των επιτρεπόμενων επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας και από 65% στο 85% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες. Ωστόσο παραμένει το μέτρο τήρησης ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων μπορούν να μείνουν μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.

Αναφορικά με τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50% μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA, ενώ με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο.

Στην περίπτωση που θα διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Έτσι, 150 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιβάτες, ναυτικοί πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος, ενώ στα 1.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης