2 Αύγουστος 2020, 20:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2020, 21:52

Συρία: Συμφωνία των Κούρδων με αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία

  • Συρία: Συμφωνία των Κούρδων με αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία
    (Φωτ.: αρχείου: EPA / Youssef Rabie Youssef)

Η Δαμασκός καταδίκασε σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία και η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση στη βορειοανατολική Συρία, κάνοντας λόγο για «κλοπή και επίθεση στην κυριαρχία της χώρας».

Η πλειονότητα των πετρελαϊκών πεδίων στο ανατολικό και το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας εξακολουθεί να μην είναι υπό τον έλεγχο του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ελέγχονται κατά κύριο λόγο από τους Κούρδους (που υποστηρίζονται από τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή), και είναι η κύρια πηγή εσόδων της ημιαυτόνομης διοίκησής τους.

Προς το παρόν ούτε η κουρδική διοίκηση ούτε οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ στην Ουάσινγκτον αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μια συμφωνία «για τον εκσυγχρονισμό των πετρελαϊκών πεδίων της βορειοανατολικής Συρίας», χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, κατήγγειλε ότι πρόκειται για κλοπή του συριακού πετρελαίου με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μια συμφωνία ανάμεσα σε κλέφτες που κλέβουν, και κλέφτες που αγοράζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι είναι άκυρη και στερείται νομικής βάσης.

Ο Μάικ Πομπέο, πάντως, δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το ντιλ με τους Κούρδους, το οποίο «πήρε λίγο περισσότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε, και τώρα βρισκόμαστε στην εφαρμογή».

Προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος στη Συρία το 2011, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ήταν στα 380.000 βαρέλια. Σήμερα η Δαμασκός έχει χάσει τον έλεγχο των περισσότερων πετρελαιοπαραγωγών πεδίων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στην Ντέιρ αλ Ζορμ, ενώ η συριακή ενεργειακή βιομηχανία έχει πληγεί και από τις κυρώσεις της Δύσης.