2 Αύγουστος 2020, 17:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2020, 16:59

Αναζητά μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων, για ένα βιβλίο σε τρεις γλώσσες

  • Αναζητά μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων, για ένα βιβλίο σε τρεις γλώσσες
    Η Γεσθημανή Βαλμά (αριστερά) ποζάρει και με ποντιακής καταγωγής συγγενείς της από το Ανόβερο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ποντιακών χορών που γίνεται στην Ευρώπη (φωτ.: Γεσθημανή Βαλμά)

Γεννημένη στο Βέλγιο σε οικογένεια και με ποντιακές ρίζες, η Γεσθημανή Βαλμά, όπως δηλώνει η ίδια, πιστεύει στη δύναμη των λέξεων. Η γιαγιά της, άλλωστε, η Γεσθημανή Βασιλειάδου, εκτός από το όνομα της «χάρισε» και πολλές λέξεις μέσα από τις ιστορίες που της αφηγήθηκε για τον βίαιο ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές εστίες.

Όλο αυτό λειτούργησε μέσα της σωρευτικά, και με αφορμή τη σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» που βασίστηκε στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και τη μετατροπή της Αγιας-Σοφιάς σε τζαμί, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κάνει αυτό που πάντα ήθελε: Να γράψει το δικό της βιβλίο.

Ένα βιβλίο, όμως, που θα γίνει το μέσο ώστε το αγγλόφωνο, το γαλλόφωνο και το ολλανδόφωνο αναγνωστικό κοινό να μάθει τι ακριβώς συνέβη στις αρχές του 20ού αιώνα στις χριστιανικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Είμαι καθηγήτρια ξένων γλωσσών στο Βέλγιο και χρησιμοποιώ βιβλία με τους μαθητές μου. Πιστεύω στη δύναμη των λέξεων. Θεωρώ πολύ άδικο που δεν γνωρίζουν τόσο στο εξωτερικό για τη Γενοκτονία των Ποντίων, σε αντίθεση με τη Γενοκτονία των Αρμένιων. Θέλω, λοιπόν, να γράψω ένα βιβλίο με μαρτυρίες και να το μεταφράσω στις τρεις γλώσσες που γνωρίζω: αγγλικά, γαλλικά και ολλανδικά. Ένα βιβλίο με μαρτυρίες θα βοηθούσε περισσότερο κόσμο να μάθει τι έγινε τότε και θα βοηθούσε στην αναγνώριση σε περισσότερα κράτη», λέει η Γεσθημανή Βαλμά στο pontos-news.gr.


Η Γεσθημανή Βασιλειάδου και ο Σάββας Φλαμπουλίδης, γιαγιά και παππούς της Γεσθημανής Βαλμά, δεν είναι πια στη ζωή

Ήδη έχει καταγράψει μαρτυρίες από την οικογένειά της: εκτός από τη γιαγιά της (μητέρα του πατέρα της), και ο παππούς της (πατέρας της μητέρας της) Σάββας Φλαμπουλίδης ήταν ποντιακής καταγωγής. Μαρτυρίες έχουν δώσει και άλλοι συγγενείς που ζουν στο Ανόβερο, και είναι μέλη του τοπικού ποντιακού συλλόγου.

Προκειμένου, όμως, να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερο υλικό, έφτιαξε δύο ερωτηματολόγια –στα ελληνικά και στα αγγλικά– ζητώντας από Πόντιους και Πόντιες να μοιραστούν όσα γνωρίζουν από τις δικές τους οικογένειες.

Στόχος της είναι να επεξεργαστεί κάθε ερωτηματολόγιο ώστε κάθε μαρτυρία να αποκτήσει τη ροή του γραπτού λόγου, ενώ το βιβλίο που θα εκδώσει ονειρεύεται να έχει και μία ζωγραφιά που θα συμβολίζει ένα σημείο της ιστορίας, και ίσως ένα ποίημα γραμμένο στα ποντιακά.

Τις πρώτες μαρτυρίες κατάφερε να τις συγκεντρώσει γράφοντας σε κάποια γκρουπ στο Facebook. Αν και η ίδια ανήκει στο Σύλλογο Ποντίων Βρυξελλών, ο οποίος έχει σημαντική παρουσία στην Ευρώπη, προς το παρόν δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια από κάποιον ποντιακό φορέα.

Ένα βήμα τη φορά, λοιπόν, για τη Γεσθημανή Βαλμά, που σε αυτή τη φάση ζητά βοήθεια για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, και σε δεύτερο χρόνο αναζητά βοήθεια για τα σκίτσα και τα κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο.

  • Συμπληρώστε ΕΔΩ το ερωτηματολόγιο στα ελληνικά ή ΕΔΩ στα αγγλικά. Για την αποστολή του ερωτηματολογίου, για περισσότερες πληροφορίες ή και διευκρινίσεις το e-mail της Γεσθημανής Βαλμά είναι το yestimanivalmas@yahoo.fr.