2 Αύγουστος 2020, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2020, 09:05

ΠΟΥ: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό

  • ΠΟΥ: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό
    (Φωτ.: pixabay.com / TheDigitalArtist)

Στους νέους οφείλεται εν μέρει η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που προειδοποιεί για ακόμα μία φορά για την ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας για τον περιορισμό της νόσου Covid-19.

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. 

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «Η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική, ωστόσο οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα. Βέβαια, οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές. Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος COVID-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων».

Όσο για την επαναφορά του μέτρου για την χρήση μάσκας, τόνισε ότι είναι «ένα απαραίτητο μέτρο με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά δεδομένα. Η σωστή τοποθέτηση, χρήση και απόρριψη της μάσκας βοηθάει στη μείωση της διασποράς του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως υποστηρίζουν και τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα», πρόσθεσε.