2 Αύγουστος 2020, 09:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2020, 08:54

Η Αίγυπτος προειδοποιεί την Τουρκία για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Η Αίγυπτος προειδοποιεί την Τουρκία για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
    (Φωτ. αρχείου: turkuazshipping.com)

Την προειδοποίηση ότι οι σεισμικές έρευνες που σχεδιάζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ενδεχομένως να παραβιάζουν ύδατα στα οποία η Αίγυπτος διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα, απηύθυνε το Σάββατο στην Άγκυρα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρούνται προπαρασκευαστικές για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ δεν αναφέρει λεπτομέρειες, αλλά τονίζει ότι στη NAVTEX που έχει εκδοθεί από την Τουρκία υπάρχει «ενδεχόμενη παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου».

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Καΐρου-Άγκυρας είναι τεταμένες εξαιτίας της Λιβύης. Η Αίγυπτος εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης, έχοντας προσδιορίσει ως «κόκκινη γραμμή» τη Σύρτη. Οι κινήσεις αυτές στρέφονται στην ουσία κατά της Τουρκίας, που έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, από την Ελλάδα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ο Νίκος Δένδιας την Παρασκευή συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, για να του ευχηθεί για το μπαϊράμι, αλλά και να συζητήσουν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.