1 Αύγουστος 2020, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2020, 22:57

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια «πολύ μακρά» επιδημία

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια «πολύ μακρά» επιδημία
    (Φωτ.: EPA / Jeffrey Arguedas)

Την εκτίμηση ότι η διάρκεια της πανδημίας θα είναι «πολύ μακρά» έκανε η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε το Σάββατο προκειμένου να επανεκτιμήσει τα δεδομένα με τον κορονοϊό.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξημένος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ο κορονοϊός έχει μολύνει τουλάχιστον 17,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει περισσότερους από 680.000 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία από επίσημες πηγές.

Αυτό που ζητά η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων από τον ΠΟΥ, και το οποίο αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, είναι να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες «προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων».

Επίσης, ζητά επιτάχυνση των ερευνών για τα δεδομένα που παραμένουν άγνωστα σχετικά με τον SARS-CoV-2, που αφορούν κυρίως την προέλευσή του, τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσης μέσω των ζώων, τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις, την ανοσία και τις συσχετίσεις προστασίας.

«Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μία φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.