21 Μάιος 2014, 13:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2015, 11:27

Επαμεινώνδας Φαχαντίδης: Αγωνιζόμαστε για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Επαμεινώνδας Φαχαντίδης: Αγωνιζόμαστε για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, στις εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

Eκλεκτοί επίσημοι προσκεκλημένοι,
         Κυρίες και Κύριοι,
         Αγαπητοί συμπατριώτες,
         Αγαπητοί νέοι και νέες, 

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σας καλωσορίζει και σας ευχαριστεί για την παρουσία και συμμετοχή σας στη σημερινή παλλαϊκή εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που διέπραξαν οι απάνθρωπες ορδές των Νεότουρκων και του Κεμάλ, την περίοδο 1914-1923.

Η σημερινή εκδήλωση εδώ στην πλατεία της Αγίας Σοφίας αποτελεί πλέον θεσμό, γιατί με την ονομασία της και τα μνημεία της συμβολίζει και υπενθυμίζει την ιστορία του Ελληνικού Πόντου και ολόκληρης της Μικρασίας, και αποτελεί το πιο κατάλληλο σημείο της πόλης μας της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, απ’ όπου να τιμάται η μνήμη των 353 χιλιάδων αθώων θυμάτων ιερομαρτύρων και εθνομαρτύρων προγόνων μας, αλλά και να εκπέμπονται τα μηνύματα του Ποντιακού Ελληνισμού για την δικαίωση της γενοκτονίας απ’την Τουρκία και ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Η σημερινή εκδήλωση κατά παράδοση πλέον είναι Πανελλαδική, λαϊκή, αγωνιστική και διεκδικητική συγκέντρωση ολόκληρου του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι αδέσμευτη και εκφράζει πρωτίστως ελεύθερα και δυναμικά τα αιτήματα δικαίωσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την απόδοση τιμής σύμφωνα με τις επιταγές και νουθεσίες των αρχαίων προγόνων μας, όπως αναφέρει ο Θουκιδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους: «Ανδρών επιφανών έργω γενομένων έργω και δηλούσθαι τας τιμάς». Άνδρες που έγιναν επιφανείς με έργα, με έργα πρέπει να τους αποδίδονται και οι τιμές.

Έτσι και εμείς τιμούμε τους ιερομάρτυρες και εθνομάρτυρές μας, θύματα της γενοκτονίας, βραβεύοντας τους πρώτους μαθητές του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Γενοκτονία. Πραγματοποιώντας εθελοντική αιμοδοσία και ενισχύοντας τους αναξιοπαθείς συμπατριώτες μας με το προϊόν εκδηλώσεων.
   
Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες. Ο εικοστός πρώτος αιώνας, ο αιώνας μας, πριν 14 χρόνια παρέλαβε από τον εικοστό αιώνα τους φακέλους του, και ήταν γεμάτοι με εγκλήματα.

Δεν χρειάζεται πολύ, μια πρώτη ματιά στις σελίδες του και το συμπέρασμα έρχεται μόνο του, τον εικοστό αιώνα τον κυβέρνησε ο φόνος. Από την αυγή μέχρι τη δύση του υπήρξε ένας εγκληματίας  αιώνας.

Λέτε να έχει την αυθάδεια ο εικοστός αιώνας να καυχηθεί για τους δύο (2) Παγκοσμίους Πολέμους με τα ολοκαυτώματα, τις γενοκτονίες και τους χιλιάδες νεκρούς και τις  τεράστιες υλικές καταστροφές;

Και οι Έλληνες ανάσα δεν πρόλαβαν να πάρουν μέσα σ’αυτόν τον θεόπικρο αιώνα. Ό,τι αποτρόπαιες λέξεις εφύλαττε η ιστορία στην σκοτεινή πλευρά της το λαό των Ελλήνων ανάγκασε να τις ζήσει.

Ανάμεσα στις αποτρόπαιες λέξεις αυτή που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η λέξη «γενοκτονία».

Κατεβαίνουμε σήμερα στα υπόγεια της ιστορίας της μαύρης περιόδου 1914-1923 και επιστρέφουμε άφωνοι και φορτωμένοι ντροπή για τον άνθρωπο.
Αυτή ακριβώς την ντροπή ομολογεί ένας αυτόπτης μάρτυρας των φρικτών γεγονότων ο Γενικός Πρόξενος της Αμερικής (ΗΠΑ) στην Σμύρνη Γ. Χόρτον λέγοντας: «Εντρέπομαι που ανήκω στο ανθρώπινο γένος».

Η ιστορία είναι πλέον γνωστή! και τα γεγονότα έχουν ιστορικά τεκμηριωθεί.

Θα μου επιτρέψει όμως ο κύριος ομιλητής, πολύ επιγραμματικά να υ-πενθυμίσω δυο μόνο ενδιαφέρουσες ομολογίες της αμερικανίδος δημοσιο-γράφου Tomson και των Ελλήνων 40 διανοουμένων της εποχής εκείνης μεταξύ αυτων ο Παλαμάς, ο Καζαντζάκης, ο Ξενόπουλος, ο Δροσίνης, ο Σικελλιανός.

Γράφει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων: «Καθ’ οδόν συναντούσαμε ομίλους γερόντων και παιδιών οίτινες ώδευαν τον ατελείωτον δρόμον του μαρτυρίου, πίπτοντες νεκροί από εξάντλησιν και από κτυπήματα των συνοδών τούρκων στρατιωτών και χωροφυλάκων» και συνεχίζει: «Η οσμή των πτωμάτων των κειμένων καθ’ οδόν και το θέαμα των όρνεων τα οποία κατέτρωγαν ταύτα είχε δημιουργήσει νευρική κρίση σ’όλους μας».

Το δε ψήφισμα των Ελλήνων διανοουμένων στις 22-11-1921 μεταξύ άλλων δραματικών περιγραφών αναφέρει:

 «Οι Τούρκοι εφόνευσαν όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλεως Μερζιφούντας αφού την ελεηλάτησαν και την πυρπόλησαν τους προσπαθή-σαντες να διασωθούν ετυφέκισαν και εθανάτωσαν καταλαβόντες τας διόδους.

Εκτέλεσαν εντός του ναού του χωρίου Ελεζλή 535 Έλληνες και τους κατέσφαξαν, διασωθέντες μόνον τεσσάρων. Πρώτα έσφαξαν 7 ιερείς δια πελέκεως προ της θύρας του ναού.
Απηγχόνισαν εν Αμασεία 168 προκρίτους Αμισού και Πάφρας.

Εβίασαν όλας ανεξαιρέτως τας γυναίκας τας ωραιοτέρας δε παρθένους και νέους έκλεισαν εις τα χαρέμια. Πλείστα βρέφη εφόνευσαν σφενδονίζοντας αυτά κατά των τοιχών».
Και καταλήγουν: οι υπογεγραμμένοι θέτουσι τα ανωτέρω υπ’ όψιν των διανοουμένων της Ευρώπης και της Αμερικής, θεωρούντες ότι όχι μόνον τα γεγονότα ταύτα αλλά και η ανοχή αυτων αποτελεί πένθος της ανθρωπότητας.

19 Μαΐου 1919
Ημέρα γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων
Ημέρα Εθνικού πένθους και αυτογνωσίας
Ημέρα Περισυλλογής και περίσκεψης
Ημέρα που πρέπει να θυμηθούμε και να θυμίσουμε όχι για να ξύσουμε τις πληγές ούτε να αναμοχλεύσουμε πάθη ή για να προκαλέσουμε αισθήματα μίσους εναντίον των Τούρκων, αλλά μόνο και μόνο για να αποφύγουμε  την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων, προστατεύοντας τις επερχόμενες γενεές.

•    Και αυτό θα το πετύχουμε αν κερδίσουμε την αλήθεια. Διότι μόνο η αλήθεια ελευθερώνει, μόνο η αλήθεια παιδαγωγεί, μόνο η αλήθεια θεραπεύει και οικοδομεί ειλικρινή και σταθερή φιλία.

•    Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από τους Τούρκους. Πρέπει οι υπεύθυνοι έναντι της διεθνούς νομιμότητας να αναγνωρίσουν τις πράξεις βίας των προγόνων τους σε βάρος της Ελληνικής μειονότητας και των Αρμενίων και Ασσυρίων χριστιανών υπηκόων τους.

•    Η πρόσφατη στις 24-4-2014 έκφραση λύπης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερντογάν για τα εγγόνια των Αρμενίων, δεν ικανοποιεί.

•    Πρέπει να βρει το θάρρος, όπως ο Willy Brand Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας δεν δίστασε το 1979 να πάει στη Βαρσοβία στον τόπο της εκτέλεσης των Εβραίων και γονατιστός μπρος στο μνημείο να ζητήσει συγνώμη στο όνομα του Γερμανικού λαού από τους Εβραίους για τα εκατομμύρια των νεκρών του Ολοκαυτώματος της Ναζιστικής Γερμανίας.

Όμως, μιας και αναφέρθηκε η Ναζιστική Γερμανία, για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως αναφέρει ο ιστορικός της Γενοκτονίας, Καθηγητής κ. Κ. Φωτιάδης, υπήρχαν και ηθικοί αυτουργοί, που έχουν όνομα και είναι οι καθοδηγητές των Τούρκων, Γερμανοί στρατηγοί Van der Goltz και Liman von Sanders. Ο έχων νουν νοείν νοείτο!

Κυρίες και κύριοι, έχουν περάσει 20 χρόνια από τον Φεβρουάριο του 1994 όταν η βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως επέτειο Μνήμης.

Κατά την εικοσαετία που πέρασε έγιναν βήματα προς τη δικαίωση της γενοκτονίας με την αναγνώρισή της από ορισμένα κράτη και από πολιτείες των ΗΠΑ, όπως και διεθνείς οργανισμούς. Θα μπορούσε όμως να γίνουν περισσότερα για την διεθνή αναγνώριση και πίεση της Τουρκίας να πει το συ-γνώμη.

Προς την κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε και να βελτιώσουμε την στρατηγική των ενεργειών μας. Πρωτίστως προς την πολιτεία, η οποία αφού αναγνώρισε την γενοκτονία επιβάλλεται ο Υπουργός Εξωτερικών να την συμπεριλάβει στην ατζέντα των συνομιλιών του με τους ομολόγους του.
Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται η σύναψη στενών σχέσεων προς ενημέρωση, των Προξένων και Πρεσβευτών όλων των πολιτισμένων κρατών στη χώρα μας.

Καθώς επίσης, η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για την γενο-κτονία υπό την αιγίδα της Πολιτείας, εκεί στο νησί της Χίου, όπως υποδεικνύει ο άλλος μεγάλος Καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο ημέτερος Ενεπεκίδης, γιατί είναι το ελληνικό νησί όπου διαπράχθηκε το 1822 η πρώτη γενοκτονία τον 19ο αιώνα από τους Τούρκους.

Η δημιουργία Μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού με προβολή της ι-στορίας και της γενοκτονίας κρίνεται αναγκαία. Καθώς και η έκδοση από την βουλή, ύστερα από αδικαιολόγητη καθυστέρηση 15 ετών από την Βουλή, του επίτιμου τόμου της Γενοκτονίας του Ιστορικού της Γενοκτονίας, του καθηγητού κ. Κ. Φωτιάδη, μεταφρασμένο σε 6 γλώσσες γιατί αποτελεί βασικό εργαλείο στη διαδικασία της διεθνούς αναγνώρισης.

Κυρίες και κύριοι, τα μηνύματα της σημερινής εκδήλωσης μνήμης έχουν πολλούς αποδέκτες:
-    Πρωτίστως τις ψυχές των προγόνων μας για ανάπαυση εκεί στο πάνθεο των ιερομαρτύρων και εθνομαρτύρων

-    Την κυβέρνηση, της κατά τα άλλα φίλης γείτονος Τουρκίας, να παραδεχθεί το δραματικό γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξαν οι πρόγονοί τους, κεμαλικοί και νεότουρκοι, εις βάρος των προγόνων μας.

-    Τις Κυβερνήσεις όλων των πολιτισμένων λαών για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των 353 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Υπενθυμίζοντας ότι η άρνηση της γενοκτονίας αποτελεί την τελευταία πράξη ολοκλήρωσης της και να γνωρίζουν ότι δεν κυβερνούν μόνο οι ισχυροί και οι κυβερνήσεις των ζώντων, αλλά συγκυβερνούν και οι νεκροί πρόγονοί μας, που με το αίμα τους υποστήριξαν τις πανανθρώπινες αρχές και τα ιδανικά της φυλής μας.

-    Την Κυβέρνηση και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με ε-πίκεντρο τους βουλευτές Ποντιακής και προσφυγικής καταγωγής. Διότι έχουν αποχρώντα προσωπικό λόγο επειδή οι πρόγονοί τους δεν έχουν τάφο και τα οστά τους είναι διασκορπισμένα στα βουνά και τα λαγκάδια του Πόντου κατά τις πορείες του λευκού θανάτου.

-    Αποδέκτες των μηνυμάτων είναι επίσης οι Έλληνες Πολίτες και κυρίως οι νέοι, για να γνωρίσουν την ιστορία, γιατί αυτή είναι ο μεγάλος προβολέας που φωτίζει το δρόμο του Μέλλοντος. Αυτό εξάλλου συμβουλεύει από τα βάθη των αιώνων και ο μεγάλος μας τραγικός ποιητής Ευριπίδης, με το «Όλβιος όστις ιστορίας έσχε μάθηση». Ευτυχής εκείνος που γνωρίζει ιστορία.

-    Αλλά τα σημερινά μηνύματα απευθύνονται και στο μέλλον, στους α-γέννητους, που θα μας κρίνουν από το τι πράξαμε.

Κυρίες, Κύριοι,

Εμείς από την πλατεία αυτή και όχι μόνο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την τελική δικαίωση, διατηρώντας άσβεστο το καντήλι της ιστορικής μνήμης και επισημαίνοντας ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η 19η Μαΐου αφορά όλον τον Ελληνισμό όπως και όλα τα άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Πατρίδος μας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος παρακολουθώντας την επικαιρό-τητα, θεωρεί επιβεβλημένο να αναφερθεί απ’ αυτή την πλατεία και σε δυο άλλα τραγικά γεγονότα των ημερών μας.

•    Το ένα αφορά την διακοπείσα σύνταξη των υπερηλίκων νεοπροσφύγων, οι οποίοι μη έχοντας άλλο πόρο επιβίωσης διατρέχουν τον κίνδυνο να οδηγηθούν σ’ έναν θάνατο επώδυνο, επαίσχυντο και μη ειρηνικό.

Προτρέπουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να κάνει πράξη άμεσα εκείνο που ευθαρσώς δήλωσε εδώ στην πόλη μας πριν λίγες ημέρες, ότι η αδικία αυτών των ανθρώπων απασχολεί έντονα τη σκέψη του.
•    Το άλλο δυσάρεστο γεγονός της επικαιρότητας είναι το τραγικό δυστύχημα στα ορυχεία της πόλης Σομά της Τουρκίας για το οποίο θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των 301 Τούρκων εργατών που σκληρά εργαζόμενοι βρήκαν τόσο τραγικό ομαδικό θάνατο.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή, την Πρόεδρο και τα μέλη του ΣΠΟΣ νομού Θεσσαλονίκης για την επιμέλεια της οργάνωσης της σημερινής τελετής μνήμης.

Ευχαριστώ