1 Αύγουστος 2020, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2020, 21:21

Έντονο παρασκήνιο για τα ΜΟΕ Ελλάδας-Τουρκίας

  • Έντονο παρασκήνιο για τα ΜΟΕ Ελλάδας-Τουρκίας
    Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Με σκοπό την εκ νέου ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη ένα έντονο παρασκήνιο που αφορά τις συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), οι οποίες έχουν παγώσει.

Ήδη στρατιωτικές αντιπροσωπείες έχουν συναντηθεί δύο φορές στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα.

Από την Αδριανούπολη την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ άφησε να άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα επαναληφθούν στην Άγκυρα οι συνομιλίες. Ελληνικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ημερομηνίες.

Βέβαια, ούτε ο Χουλουσί Ακάρ προσδιόρισε το πότε θα επαναληφθεί ο διάλογος, ωστόσο έδωσε την αίσθηση ότι δεν θα αργήσει. Τον περασμένο Δεκέμβριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νέος γύρος συνομιλιών, που όμως αναβλήθηκε εξαιτίας της τουρκικής συμφωνίας με τη Λιβύη.

«Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με αυτή και παρόμοιες συναντήσεις. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Τούρκος υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι έχει να κάνει με την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.