1 Αύγουστος 2020, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2020, 19:23

Αυστηρότερα μέτρα προτείνει το ΑΠΘ για τον κορονοϊό – Δύσκολος ο Αύγουστος

  • Η Ευρώπη δεν χρειάζεται το εμβόλιο για την Covid-19, αν εφαρμόσει τοπικά lockdown
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου προβλέπει μελέτη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία προτείνει μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως είναι για παράδειγμα η καθυστέρηση στο άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο περιορισμός τόσο του αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος του μήνα, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που δεν θα πλήξουν την τουριστική δραστηριότητα».

Συνεπώς, η μελέτη του ΑΠΘ προτείνει:

  • τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού),
  • την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και τη μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας,
  • την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

«Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα, σε αντιστοιχία με άλλες χώρες του εξωτερικού», αναφέρεται.

Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων του κορονοϊού, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κορονοϊό γεννητικά σε λιγότερο από 24 ώρες.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης.
  • Συνεχή επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Λάθος ο χρόνος ανοίγματος των συνόρων
Μιλώντας στο ert.gr, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι αν εφαρμοστούν με αυστηρό τρόπο όλα τα προληπτικά μέτρα, τότε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα τοπικά lockdown. Όπως εξήγησε, βασικοί τρόποι ελέγχου του κορονοϊού παραμένουν η απόσταση και η χρήση μάσκας, και επικουρικά η απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. «Αν δεν τα εφαρμόσουμε σωστά και από τώρα, από αυτήν τη στιγμή, τότε ο κίνδυνος είναι υπαρκτός», τόνισε.

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ανέφερε ότι όχι μόνο έγινε πρόωρα κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες, αλλά και με χαλαρό τρόπο, «και αυτό ήταν λάθος».

«Αν ανοίγαμε τα σύνορα στις 11 Μαΐου αντί στις 4 θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της διασποράς. Όταν έρχεται ο τουρίστας είναι πολύ εύκολο να είναι κάποιος ασυμπτωματικός. Άρα έχουμε μεγάλη πιθανότητα τα οποία κρούσματα να λειτουργήσουν σαν καταλύτης πάνω στο ήδη υπάρχον υπόβαθρο των κρουσμάτων από τους Έλληνες. Τώρα έχουμε τόσα ημερήσια κρούσματα σχεδόν όσα είχαμε στο απόγειο του πρώτου κύματος», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και την ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.