1 Αύγουστος 2020, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2020, 17:01

Απολυμαντήρια Καλαμαριάς: Γιατί η ΟΠΣΕ έμεινε εκτός της Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε

  • Απολυμαντήρια Καλαμαριάς: Γιατί η ΟΠΣΕ έμεινε εκτός της Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε
    Aπό το αρχείο του αείμνηστου δημάρχου Καλαμαριάς Μένιου Αλεξιάδη

Η απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αξιοποιηθούν τα πρώην Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, από την ελληνική κυβέρνηση, σκόρπισε χαρά στον οργανωμένο προσφυγικό χώρο αλλά και τους απογόνους των προσφύγων που έφτασαν στις αρχές του 20ού αιώνα στην παραλία της Αρετσούς, ερχόμενοι από την καθ’ ημάς Ανατολή, από την ευρύτερη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Ρωμυλία.

Ωστόσο στη σύσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας φορέων –συστάθηκε προκειμένου να αποφανθεί το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος ιστορικής μνήμης– σύμφωνα με καταγγελία της, δεν προσκλήθηκε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).

«Η ΟΠΣΕ δεν παρέστη επειδή δεν εκλήθη. Δεν έμεινε, όμως, με σταυρωμένα χέρια. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και προέκυψε ότι η μη πρόσκληση οφείλεται στην Ειδική Επιτροπή, που έχει συσταθεί με ΦΕΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιλαμβάνει εκπροσώπους μόνο ποντιακών οργανώσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΠΣΕ.

Η Ομοσπονδία είχε αντιδράσει και για τα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή, και είχε πάρει διαβεβαίωση ότι έγινε λάθος και θα διορθωθεί ώστε να εκπροσωπηθούν στην Επιτροπή όλα τα προσφυγικά σωματεία. Αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς προέκυψαν οι πρόωρες εκλογές. «Η σημερινή κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΟΠΣΕ, εξετάζει το θέμα και σύντομα θα υπάρξει νέο ΦΕΚ με τις απαραίτητες αλλαγές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΠΣΕ:

«Το ΔΣ της ΟΠΣΕ παρακολουθεί όλα τα θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών της, ενημερώνει τα σωματεία μέλη της. Πρόσφατα υπήρξε ερώτημα για την απουσία εκπροσώπου της Ομοσπονδίας από σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, για το θέμα των απολυμαντηρίων Καλαμαριάς.

Η ΟΠΣΕ δεν παρέστη επειδή δεν εκλήθη. Δεν έμεινε, όμως, με σταυρωμένα χέρια. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και προέκυψε ότι η μη πρόσκληση οφείλεται στην Ειδική Επιτροπή, που έχει συσταθεί με ΦΕΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιλαμβάνει εκπροσώπους μόνο Ποντιακών οργανώσεων.

»Η ΟΠΣΕ είχε και τότε αντιδράσει με επίσημο έγγραφο της και είχε πάρει διαβεβαίωση από κυβερνητικούς βουλευτές, ότι έγινε λάθος και θα διορθωθεί, ώστε να εκπροσωπηθούν στην εν λόγω επιτροπή όλα τα προσφυγικά σωματεία. Αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς προέκυψαν οι πρόωρες εκλογές.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΟΠΣΕ, εξετάζει το θέμα και σύντομα θα υπάρξει νέο ΦΕΚ με τις απαραίτητες αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καράογλου στις σχετικές δηλώσεις του για τα απολυμαντήρια, αναφέρει : «Ο Ελληνισμός έχει βιώσει την οδύνη της προσφυγιάς. Πόνεσε, μάτωσε, δάκρυσε, όσο κανένας άλλος λαός. Οι Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, έζησαν την τραγωδία του ξεριζωμού, χωρίς ποτέ να χάσουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους. Στο βαθμό που ο πολιτισμός ταυτίζεται με την ιστορία και σε μια προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής μνήμης, αποτελεί χρέος τιμής να ανακηρυχθεί ο χώρος των «Απολυμαντηρίων» της Αρετσούς σε τόπο ανάδειξης του ξεριζωμού, των κακουχιών, του πόνου του Ελληνισμού, μα και συνέχειας του Έθνους μας». Δηλαδή, ο υφυπουργός δεν κάνει διαχωρισμό προσφύγων και μένει τώρα να υλοποιήσει την υποχρέωση για εισήγηση αλλαγής του εν λόγω ΦΕΚ.

»Υπενθυμίζεται ότι στα απολυμαντήρια «φιλοξενήθηκαν» πάνω από 300.000 πρόσφυγες που έφτασαν ταλαιπωρημένοι στη Θεσσαλονίκη, από διάφορες περιοχές των αλησμόνητων πατρίδων.

Η ΟΠΣΕ παρακολουθεί στενά και το θέμα αυτό, έτοιμη να παρέμβει σε κάθε εξέλιξη ή καθυστέρηση. Θεωρεί ότι αρωγοί στην προσπάθεια του κ. Καράογλου, θα πρέπει να είναι όλοι οι βουλευτές του εθνικού μας κοινοβουλίου που έλκουν την καταγωγή του από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Να σημειωθεί, τέλος ότι στην ειδική συγκέντρωση που έκανε νωρίτερα, η επιτροπή πολιτών για την ανάδειξη των απολυμαντηρίων ως τόπου ιστορικής μνήμης, με επικεφαλής τον κ. Μανόλη Λαμτζίδη, προσεκλήθη η ΟΠΣΕ, παρέστη με δύο μέλη του ΔΣ, τοποθετήθηκε με σύντομη ομιλία και δήλωσε τη συμπαράσταση της στην προσπάθεια που γίνεται.

Εν αναμονή κυβερνητικών ενεργειών.

Το ΔΣ».