1 Αύγουστος 2020, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2020, 10:41

Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο στο... TikTok!

  • Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο στο... TikTok!
    (Φωτ.: pixabay.com / solenfeyissa)

Στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπήκε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok, καθώς υπάρχει η υποψία ότι το χρησιμοποιούν οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες και ενώ βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα το απαγορεύσει στις ΗΠΑ.

«Σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και είναι σαφές προς το παρόν, ποιες εξουσίες έχει ο Τραμπ ώστε να μπορεί να απαγορεύσει το TikTok που έχει έως 80 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες, αναμένεται να γίνουν σύντομα οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Άγνωστες παραμένουν και οι νομικές παρενέργειες αυτής της απόφασης.

Το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance. Έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων.

To TikTok αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της CFIUS, της αμερικανικής υπηρεσίας που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Έκτοτε, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι η δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο μπορεί να χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για λόγους που κρίνονται επιζήμιοι για τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή την εβδομάδα θα υπέβαλε στον Λευκό Οίκο «πρόταση» για το TikTok.

Το TikTok έχει κατ’ επανάληψη χρειαστεί να υπερασπιστεί τις σχέσεις του με την Κίνα, όπου η ByteDance κατέχει μια παρόμοια εφαρμογή, αλλά με άλλη επωνυμία. Η πλατφόρμα ανέκαθεν αρνείτο ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές Αρχές και έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί αυτού του είδους αιτήματα.