1 Αύγουστος 2020, 08:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2020, 08:39

Τουρκία κατά ΗΑΕ για τη Λιβύη – Απειλές Ακάρ

  • Ο Ακάρ «ανησυχεί» για τα συμφέροντα Ελλάδας-Αιγύπτου
    (Φωτ.: Twitter / Hulusi Akar)

Κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έστρεψε τα βέλη της η Τουρκία με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να απειλεί ότι «όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός»! «Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Κάνοντας λόγο για «κακοπροαίρετες ενέργειες», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε πως «Πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια».

Οι δηλώσεις Ακάρ, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν μέσω τουρκικής μετάφρασης του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, γίνονται την ώρα που η ένταση οξύνεται ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τη GNA, ενώ τον στρατάρχη υποστηρίζουν η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. «Πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν (τον Χαφτάρ) ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να γίνουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χάφταρ να εγκαταλείψει κάποιους από τους στόχους του», υπογράμμισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η ένταση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αίγυπτο να απειλεί να επέμβει στρατιωτικά εάν η GNA προελάσει προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη, επόμενο δηλωμένο στόχο των δυνάμεων της Τρίπολης.

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει οξύνει τις σχέσεις Άγκυρας - Αμπού Ντάμπι, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιπαράθεσής τους επειδή η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διαμάχη του με τις χώρες του Κόλπου.