31 Ιούλιος 2020, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2020, 22:45

Αντίποινα από τη Ρωσία στις κυρώσεις της ΕΕ για τις κυβερνοεπιθέσεις

  • Αντίποινα από τη Ρωσία στις κυρώσεις της ΕΕ για τις κυβερνοεπιθέσεις
    (Φωτ.: Twitter / Maroš Šefčovič)

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι θα απαντήσει «με αμοιβαία μέτρα» στις ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος ενός τμήματος της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών για φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

«Οπωσδήποτε, αυτή η εχθρική ενέργεια από την ΕΕ δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Στη διπλωματία όλα είναι αμοιβαία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, στην οποία σημειώνεται ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση.

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε για πρώτη φορά απόφαση να τιμωρήσει έξι πρόσωπα και τρεις οντότητες που θεωρεί ότι ευθύνονται για διάφορες κυβερνοεπιθέσεις ή εμπλέκονται σε αυτές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η απόπειρα κατά του ΟΑΧΟ (Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), και οι κυβερνοεπιθέσεις που είναι ευρέως γνωστές ως «WannaCry», «NotPetya», και «Operation Cloud Hopper». Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια απόφαση.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο.

Σε ό,τι αφορά την Κύρια Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για δύο κυβερνοεπιθέσεις τον Ιούνιο του 2017 εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών με αποτέλεσμα μεγάλες οικονομικές ζημίες, και για άλλες δύο εναντίον του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας, το 2015 και το 2016.