31 Ιούλιος 2020, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2020, 19:42

Συναγερμός για τον κορονοϊό στην Ελλάδα – Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

  • Χαρδαλιάς: Μπορούμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το… άλμα νέων κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων από επιπλοκές της Cοvid-19 στην Ελλάδα «ανάγκασε» τον Νίκο Χαρδαλιά να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπληρωματικά με την καθιερωμένη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ.

Οι νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις είναι 78 (από 65 μία ημέρα πριν, ημερήσια μεταβολή +1,8%), ενώ υπάρχουν και τρεις νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στους 206.

Συνολικά 10 ξένοι επισκέπτες με SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ επτά πήγαν με δική τους πρωτοβουλία για έλεγχο.

Τα νέα μέτρα
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά όλον τον Αύγουστο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, και στους χώρους λατρείας.

Επίσης, μέχρι τις 15 Αυγούστου θα απαγορεύονται οι επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, αστέγων και νοσοκομεία, καθώς και των ιατρικών επισκεπτών.

Στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, κηδείες, βαφτίσεις, κλπ.) από τις 3 μέχρι τις 15 Αυγούστου υπάρχει αυστηρό όριο παρουσίας, τα 100 άτομα, ενώ έως τις 9 Αυγούστου απαγορεύονται οι όρθιοι στα μπαρ. Μέχρι τέλος Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση για τα πανηγύρια και τις άλλες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Έως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται η αναστολή πτήσεων προς Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, ενώ μέχρι τότε υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα
Τα νέα κρούσματα, πλην των εισαγόμενων, κατανέμονται ως εξής: 24 στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη, τρία στη Βοιωτία, από δύο στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, στη Χαλκιδική και στους νομούς Καβάλας και Κοζάνης, και από ένα στην Κεφαλονιά, στα Δωδεκάνησα, στη Λέσβο, στη Μαγνησία, στην Πέλλα και στη Φλώρινα.

Από το σύνολο των μολύνσεων που έχουν επιβεβαιωθεί από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα (4.477), το 28,3% σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό, το 49,5% με ήδη γνωστό κρούσμα, και οι υπόλοιπες είναι άγνωστης προέλευσης.

Διασωληνωμένοι, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, είναι εννέα ασθενείς (από επτά μία ημέρα πριν), με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη, στην πλειοψηφία με υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.