21 Μάιος 2014, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:13

Αυτό είναι το ψήφισμα της ΠΟΕ προς το Τουρκικό προξενείο

  • Αυτό είναι το ψήφισμα της ΠΟΕ προς το Τουρκικό προξενείο

Την 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, εκπρόσωποι των Ποντίων θυροκόλλησαν το ψήφισμα που ακολουθεί στο τούρκικο προξενείο της Θεσσαλονίκης ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία. Την ίδια ενέργεια πρασπάθησαν να πραγματοποιήσουν και τα Ποντιακά σωματεία της Αθήνας χωρίς όμως να τα καταφέρουν αφού η ελληνική αστυνομία δεν τους επέτρεψε.

19 Μαΐου 1919. Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα ως δήθεν ειρηνοποιός και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από την δολοφονική μανία των Τσετών συμμαχεί με αυτούς και τον αδίστακτο υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν. Υιοθετεί το σύνθημα της εθνοκάθαρσης «Η Τουρκία στους Τούρκους» και θέτει σε συστηματική εφαρμογή με ειδεχθείς γενοκτονικές πράξεις το σχέδιο ολοκληρωτικής εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο, έγκλημα που εμπνεύστηκαν και αποφάσισαν οι Νεότουρκοι.

Η σύγχρονη Τουρκία αρνείται επίμονα να συμφιλιωθεί με την ιστορία, επιχειρεί να την παραχαράξει και προκαλεί την διεθνή κοινότητα, αρνούμενη πεισματικά να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας που διέπραξαν σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής οι Νεότουρκοι και το Κεμαλικό καθεστώς. 

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 19 Μαΐου 2014 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, απαιτούμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου και διαδηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μεθοδικά και σε συνεργασία με όλες τις οργανώσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι την τελική δικαίωση.  

ΚΑΛΟΥΜΕ την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία, να ομολογήσει το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας και να υποβάλλει αίτηση συγγνώμης.

Να σεβαστεί τα μνημεία – σύμβολα και τεκμήρια της τρισχιλιόχρονης παρουσίας του ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο. Η πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί μαρτυρεί την σαφή πρόθεση αλλοίωσης του μνημείου και παραχάραξης της ιστορίας.

Από τους συνταγματικούς θεσμούς της πατρίδας μας Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα) ΖΗΤΟΥΜΕ: να αναβαθμίσουν το ηθικό και ιστορικό αίτημα της αναγνώρισης της  Γενοκτονίας σε πολιτικό. Να θέσουν το ζήτημα και να κινήσουν τις διαδικασίες για την διεθνοποίηση και διεθνή  αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε) και ο οικουμενικός ποντιακός ελληνισμός στο σύνολο του θα βρίσκονται συνεχώς την πρωτοπορία του αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Διαβάστε ακόμα:

Παιδική χαρά, χαρακτήρισε τους Πόντιους, Έλληνας αστυνομικός. Βίντεο