31 Ιούλιος 2020, 15:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2020, 15:13

Πεντεμελή επιτροπή για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο (βίντεο)

  • Στις 11:00 Υπουργικό Συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί
    O Kυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ως μία μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πακέτο στήριξης των 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης «παίρνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορηγήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ μας στην ευρωζώνη».

Υπενθύμισε στα κυβερνητικά στελέχη πως υπάρχει ένα προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς διάφοροι πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι, εντός και εκτός των συνόρων, υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Πισσαρίδη, έχουν υποβάλει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το προσχέδιο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα, είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Υποδεικνύει 15 άξονες «για τη μελλοντική ευημερία της πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων» αλλά θα υπόκειται «σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές».

Πενταμελής εκτελεστική επιτροπή
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συγκροτείται μία πενταμελής εκτελεστική επιτροπή στη γραμματεία της κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού του Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

Συνεχίζοντας, εξήγησε πως θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες «είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα ζητήματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων». 

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές. Έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να υπάρχουν στη διάθεση της κυβέρνησης όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, με απώτερο στόχο να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

«Θέλω να τονίσω ότι δουλεύουμε κάτω από πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Θέλω να ξαναπώ ότι οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές οι οποίες έχουν τεθεί από την Ευρώπη για να εγκριθεί το σχέδιο αυτό είναι υψηλές. Άρα οι προτάσεις μας πρέπει να είναι συγκροτημένες, ποιοτικές και να αντέχουν στη βάσανο της κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.