31 Ιούλιος 2020, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2020, 12:49

Προσευχή στην Αγία Σοφία για το Κουρμπάν Μπαϊράμ (βίντεο)

  • Προσευχή στην Αγία Σοφία για το Κουρμπάν Μπαϊράμ (βίντεο)
    Μουσουλμάνοι προσεύχονται έξω από την Αγια-Σοφιά κατά την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Χιλιάδες μουσουλμάνοι παρακολούθησαν σήμερα την ειδική πρωινή προσευχή στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στην έναρξη του Κουμπάν Μπαϊράμ, επίσης γνωστό ως Ίντ αλ-Άντχα.

Οι πρώτες προσευχές του Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Αγία Σοφία, μετά από 86 χρόνια, πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία του επικεφαλής της Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων ιμάμη Αλί Ερμπάς.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αλί Καραϊσμαΐλογλου, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια και ο δήμαρχος της επαρχίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Εργκούν Τουράν ενώθηκαν με τους πιστούς στην Αγία Σοφία.

Πλήθος μουσουλμάνων από διάφορα μέρη της Τουρκίας έσπευσαν στο αιώνιο σύμβολο του Χριστιανισμού στην Πόλη, γεμίζοντας το εσωτερικό του ναού καθώς και τους δρόμους γύρω από το υπέρλαμπρο κτίσμα.

Θυμίζουμε ότι στις 10 Ιουλίου, το ανώτατο τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε διάταγμα του υπουργικού συμβουλίου του 1934, το οποίο είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση του ως τζαμί.

Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία με τη συμμετοχή περίπου 350.000 ανθρώπων, καθώς επίσης και κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα, οι μουσουλμάνοι σηματοδότησαν την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ, μια τετραήμερη αργία που σηματοδοτεί το τέλος του προσκυνήματος στη Μέκκα (Χατζ) και αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων μετά το Ραμαζάνι.

  • Με πληροφορίες από dailysabah.com.