31 Ιούλιος 2020, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2020, 08:54

Ανακοίνωση Χαρδαλιά για τη μουσουλμανική γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ

  • Ανακοίνωση Χαρδαλιά για τη μουσουλμανική γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ
    Μουσουλμάνοι στο Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου για να γιορτάσουν το Κουρμπάν Μπαϊράμ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Ενόψει της σημερινής και αυριανής μουσουλμανικής εορτής (Κουρμπάν Μπαϊράμ), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε επείγουσα ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19 τα εξής:

  • Τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων θα πραγματοποιηθούν μόνο μέσα στα τζαμιά σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.34060, της οποίας η ισχύς έχει παραταθεί μέχρι την 21/8/2020, δηλαδή επιτρέπεται ένα άτομο ανά 5 τ.μ. και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Σε τζαμιά που είναι μεγαλύτερα από 500 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 100 άτομα. Κάθε πιστός πρέπει να έχει μαζί του το δικό του χαλάκι προσευχής.

  • Απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσευχών σε δημόσιους χώρους και οι δήμοι που έχουν παραχωρήσει χώρους για την πραγματοποίησή τους πρέπει άμεσα να ανακαλέσουν αμέσως τις σχετικές άδειες. Στα προαύλια των τζαμιών επιτρέπεται να συγκεντρωθούν μέχρι 10 άτομα και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα.
  • Oι χειραψίες, τα χειροφιλήματα, η ανταλλαγή ασπασμών και εναγκαλισμών αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.
  • Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. Η προσευχή στο σπίτι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους.
  • Απαγορεύεται επίσης η συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων σε εορταστικά γεύματα ή δείπνα.

«Ευχόμαστε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια πολλά για την αυριανή εορτή και επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε κάθε μέρα χαράς και προσευχής αφιερωμένη στον Θεό να μην μετατραπεί σε αιτία και εστία μετάδοσης του κορονοϊού», τονίζει ο Ν. Χαρδαλιάς.