31 Ιούλιος 2020, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2020, 15:26

Τουρκία: Άγαλμα 1.700 ετών το πρώτο εύρημα στην Πέργη για φέτος

  • Τουρκία: Άγαλμα 1.700 ετών το πρώτο εύρημα στην Πέργη για φέτος
    (Φωτ.: DHA)

Η γη της Μικράς Ασίας, εκεί που για αιώνες άκμασαν οι κοινότητες των Ελλήνων, είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς χώρους με μοναδικό ενδιαφέρον. Ένας από τους πιο επιβλητικούς, μετά από αυτούς στην Έφεσο και στη Μίλητο, είναι στην Πέργη, την πρωτεύουσα της Παμφυλίας, 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας.

Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο που δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει τους ανασκαφείς του.

Πριν από λίγες ημέρες στην Πέργη οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως γυναικείο άγαλμα ηλικίας 1.700 ετών, μιας και χρονολογείται στην Ελληνιστική Εποχή (3ος αι.) – σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκε και το κεφάλι. «Είναι το πρώτο άγαλμα για τη φετινή ανασκαφική περίοδο», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Σεντέφ Κοκάι Κεπσέ, ο οποίος ανέφερε ότι το άγαλμα θα τοποθετηθεί στο Μουσείο της Αττάλειας, μόλις αυτό ολοκληρωθεί.


(Φωτ.: DHA)

Η Πέργη, γνωστή για τα αγάλματα από τα τοπικά εργαστήρια και για το ρόλο των γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις, ανασκάπτεται συστηματικά από το 1946 και από το 2009 είναι στην προσωρινή λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.