30 Ιούλιος 2020, 21:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούλιος 2020, 21:10

Πώς προχωρά η έρευνα του ανακριτή για την τραγωδία στο Μάτι

  • Πώς προχωρά η έρευνα του ανακριτή για την τραγωδία στο Μάτι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Το καταγραφικό μηχάνημα φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων κατασχέθηκε πριν από λίγες ημέρες με εντολή του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη που χειρίζεται την υπόθεση με τη φωτιά στο Μάτι, και πλέον αναμένεται το υλικό που θα βοηθήσει το έργο της ανάκρισης στην εκτίμηση των ποινικών ευθυνών.

Το υλικό αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις συνομιλίες των αξιωματικών της Πυροσβεστικής στις 23 Ιουλίου 2018, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Το καταγραφικό βρισκόταν σε ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο σύμβασης για την συντήρηση των μηχανημάτων. Η ανάλυση του περιεχομένου του θα γίνει από τη Διεύθυνση Εγκληματολογική Ερευνών.

Παράλληλα, ο ανακριτής μελετά και το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το οποίο του παραδόθηκε την Τετάρτη. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί «προβληματικά» σημεία στον τρόπο διαχείρισης, τα οποία αναδεικνύουν τις πειθαρχικές ευθύνες των εμπλεκομένων.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα αναφέρεται ότι το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε στις 9:30 το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς αντί να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις, έδωσε γενικές κατευθύνσεις. Επίσης, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταλογίζεται ότι δεν διέθεσε επιπλέον μέσα για την κατάσβεση.

Ακόμα, στο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σημειώνεται ότι στις 23:50, και ενώ ήδη είχε αρχίσει η καταγραφή νεκρών και η αναζήτηση αγνοουμένων, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κήρυξε μεν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά κάνοντας λόγο για καταστροφή με χαρακτήρα «τοπικής - μικρής έντασης».

Έτσι, ουδέποτε συνεδρίασε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για την παροχή κατευθύνσεων και τη χάραξη της επιχειρησιακής τακτικής.

Αναφορικά με το θέμα της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών από το Μάτι, στο πόρισμα της Αρχής αναφέρεται πως δεν υποβλήθηκε σχετική εισήγηση, καθώς το Πυροσβεστικό Σώμα στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν «κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών».

Στην κατάθεση που έδωσε τον Δεκέμβριο του 2019 στους επιθεωρητές ο νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εκτίμησε ότι δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι όροι για την εκκένωση της περιοχής. Όπως είπε, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η μη «στεγανοποίηση» της Λεωφόρου Μαραθώνος με αποτέλεσμα πολίτες να μπουν μέσα στον οικιστικό ιστό, και δεύτερον η αποβίβαση επιβατών από τα φέρι-μποτ σε μια περιοχή που κινδυνεύει.

Για την Περιφέρεια, η Αρχή αναφέρει στο πόρισμα πως δεν διέθετε εξειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές μόλις τρεις ημέρες πριν, δηλαδή στις 20 Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να το έχει έτοιμο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.