30 Ιούλιος 2020, 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούλιος 2020, 17:50

Δίκτυα διακίνησης νοθευμένων ελαιόλαδων εντόπισε ο ΕΦΕΤ

  • Δίκτυα διακίνησης νοθευμένων ελαιόλαδων εντόπισε ο ΕΦΕΤ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Alaa Badarneh)

Διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιόλαδων εντόπισε o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιόλαδου.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας-Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης, Τμήμα Α΄) που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, άγνωστης προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις επωνυμίες «Ορμύλια Χαλκιδικής», «Φυσικό από τη Σητεία Λασιθίου Κρήτης», «Κρήτης», «Ελιά και λάδι» και «Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

Σημειώνεται ότι σε ορισμένα από αυτά τα προϊόντα η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια (όπως Χαλκιδικής και Κρήτης) γνωστά για την ποιότητα του ελαιόλαδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση/απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά, ενώ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, να μην τα καταναλώσουν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.Τσ.