30 Ιούλιος 2020, 21:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούλιος 2020, 21:15

Πομπέο: Ακόμα αξιολογούμε τις κυρώσεις που θα επιβάλουμε στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400

  • Πομπέο: Ακόμα αξιολογούμε τις κυρώσεις που θα επιβάλουμε στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400
    (Φωτ.: sputnik / Alexey Magalvko)

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξετάζουν τι κυρώσεις θα επιβάλουν στην Τουρκία αναφορικά με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Σε απάντηση της απόκτησης των S-400 από την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε αναλάβει σημαντικές ενέργειες» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν πως η Άγκυρα θα αλλάξει την απόφασή της.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πώς θα επιβάλουμε τις κυρώσεις προκειμένου να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο» πρόσθεσε.

Προηγουμένως, στα μέσα Ιουλίου, τρία μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ανέλαβαν νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ πρότειναν να αγοράσουν τους S-400 από την Τουρκία σε μια προσπάθεια να σπάσουν το αδιέξοδο για τα όπλα, τα οποία η Ουάσινγκτον λέει ότι είναι ασύμβατα με τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των νέων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35.

Η Άγκυρα ωστόσο έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να ενεργοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα που παραδόθηκαν από τη Ρωσία το περασμένο καλοκαίρι, παρά τις απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν, τον περασμένο μήνα, καταρχήν για τη δεύτερη αποστολή των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γραμματείας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

  • Πηγή: sputniknews.gr.