21 Μάιος 2014, 09:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:13

Σε όλο τον κόσμο τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Σε όλο τον κόσμο τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σε όλο τον κόσμο τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με εκδηλώσεις μνήμης σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αυστραλία, τίμησαν την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τους 353.000 δολοφονημένους και τους χιλιάδες διωγμένους.
    
Συγκέντρωση για τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας, στο Σύνταγμα, Πόντιοι με αφορμή τη συμπλήρωση 95 ετών από τη 19η Μαΐου του 1919.

Οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στεφάνια στη μνήμη των «353.000» θυμάτων, ενώ ακολούθησε πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.
Εντάσεις επικράτησαν μεταξύ αστυνομικών και Ποντίων έξω από την τουρκική πρεσβεία.

«Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν λησμονείται, δεν διαγράφεται από συνειδήσεις και από την εθνική μας μνήμη. Όλοι οι Έλληνες, μονιασμένοι, ας ακούσουμε τα μηνύματα της πατρίδας μας και ας δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι δεν έχουμε χρεοκοπήσει από αξίες και ιδανικά. Αιωνία τους η μνήμη», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, που συμμετείχε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα και απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, κοιτάμε προς τα εμπρός, προς το μέλλον, μαζί με τους συμπολίτες μας που αποτελούν εδώ και δεκαετίες, ένα από τα πιο δημιουργικά και προοδευτικά τμήματα του λαού μας. Θέλουμε να χαιρετίσουμε όλους τους νεοπρόσφυγες Ποντίους από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα».

Οι Πόντιοι της Αμερικής πραγματοποίησαν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στο Μανχάταν. Με επιμνημόσυνη δέηση σε ιερό καθεδρικό της Μελβούρνης συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αυστραλία.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Δέος από την αλλαγή φρουράς 2014 στο Σύνταγμα. Βίντεο

Σείστηκε το Σύνταγμα στην αλλαγή φρουράς με Πόντιους εύζωνες! Εκπληκτικές φωτογραφίες