30 Ιούλιος 2020, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούλιος 2020, 16:10

Πέθανε η Βέρα Νικολαΐδου, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

  • Πέθανε η Βέρα Νικολαΐδου, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
    Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου στη θέση του προεδρεύοντος κατά τη διάρκεια συζήτησης επικαίρων ερωτήσεων στην Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη «τη συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου, η οποία υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για 18 χρόνια και η οποία έφυγε σήμερα από τη ζωή, μετά από σκληρή και παλικαρίσια μάχη».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, «η συντρόφισσα Βέρα γεννήθηκε το 1945, στην Κοκκινιά, κόρη εργατικής οικογένειας, με προσφυγική καταγωγή από τον Πόντο. Μαθήτρια του Γυμνασίου εντάχθηκε στην Νεολαία Λαμπράκη.

»Σπούδασε στην Οικονομική Σχολή της Βουδαπέστης, όπου διετέλεσε γραμματέας των Ελλήνων φοιτητών, ενώ για την αντιδικτατορική της δράση τής είχε αφαιρεθεί το διαβατήριό της από την πρεσβεία. Ως φοιτήτρια δούλεψε ακόμα στο ελληνικό τμήμα του ουγγρικού ραδιοσταθμού, γνωστού –ιδιαίτερα κατά την 7ετία της χούντας– ως "Ράδιο Βουδαπέστη".

»Η σ. Βέρα Νικολαΐδου, στις 21 Απρίλη 1968, στη διαδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στη Βουδαπέστη, ενάντια στην 1η επέτειο της απριλιανής χούντας, έλαβε την απόφαση να οργανωθεί στο ΚΚΕ, το οποίο το υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή, αναλαμβάνοντας σε όλη αυτήν την πορεία πολλές και υπεύθυνες κομματικές δουλειές, σε οργανωτικές χρεώσεις, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, την Τοπική Διοίκηση, την κοινοβουλευτική δουλειά, το γυναικείο κίνημα».

Επίσης, εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής.

Υπήρξε ακόμα πολλές φορές υποψήφια του ΚΚΕ για τη Βουλή, την Ευρωβουλή και στους συνδυασμούς του στην Τοπική Διοίκηση στην Κοκκινιά. Από το 1978 εκλεγόταν στον Δήμο Κοκκινιάς, διατελώντας δήμαρχος για μια 4ετία και αντιδήμαρχος για άλλες τρεις.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της Βέρας Νικολαΐδου. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 31 Ιουλίου και ώρα 4 μ.μ., από το 3ο νεκροταφείο, στη Νίκαια.