30 Ιούλιος 2020, 00:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούλιος 2020, 00:05

Δράσεις της ομογένειας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και για την τουρκική προκλητικότητα

  • Δράσεις της ομογένειας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και για την τουρκική προκλητικότητα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Άμεση και θερμή ήταν η ανταπόκριση της ελληνικής ομογένειας στο κάλεσμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς να βοηθήσει τόσο για τη καταδίκη της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όσο και για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Όλοι οι εκπρόσωποι της ομογένειας, μιλώντας σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) στη δεύτερη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής, διαβεβαίωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες τους για να προβάλουν τα δίκαια της Ελλάδας και θα τις εντατικοποιήσουν.

Στόχος τους, όπως υπογράμμισαν, είναι, όχι μόνο να γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις στα Κοινοβούλια και τους δήμους των χωρών όπου υπάρχουν αιρετά μέλη ελληνικής καταγωγής, αλλά και να εγκριθεί ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα καθώς και ψήφισμα κατά της απόφασής της να μετατρέψει το παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, την Αγια-Σοφιά, σε τζαμί.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) Πίτερ Κατσαμπάνης τόνισε ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, όλοι οι ομογενείς στέκονται ισχυρά στο πλευρό της».

Επιστολές καταδίκης της Τουρκίας
«Ήδη, 12 βουλευτές της ομογένειας έγραψαν επιστολές καταδίκης της Τουρκίας, και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί για να υπάρξουν σε όλα τα Κοινοβούλια καταδικαστικά ψηφίσματα», είπε. «Με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και με τη συνεργασία όλων των βουλευτών μας, θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε μεγάλες εκδηλώσεις σε 49 διαφορετικά Κοινοβούλια, σε 20 χώρες όλων των ηπείρων, και θα καλέσουμε ηγέτες, υπουργούς, προέδρους Κοινοβουλίων, βουλευτές και εκλεγμένους της κάθε Πολιτείας», διαβεβαίωσε ο Π. Κατσαμπάνης.

Όπως είπε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», θα διοργανώσουν και έκθεση αφιερωμένη στην επανάσταση του 1821, η οποία θα μεταφέρεται και θα παρουσιάζεται από Βουλή σε Βουλή αλλά και σε άλλους μεγάλους χώρους.

«Θα καλέσουμε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, να παραβρεθούν στις δικές μας εκδηλώσεις που θα κάνουμε στα Κοινοβούλια όλο το χρόνο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη: «Θα εκδώσουμε βιβλίο με εκθέσεις, ποιήματα και ζωγραφιές από φοιτητές και μαθητές από τις παροικίες που μένουμε, με θέμα: "Δημοκρατία και Ελλάδα 200 χρόνια από την επανάσταση - τι σημαίνει για εσάς". Στόχος μας είναι να μάθουν, όχι μόνο τα παιδιά των Ελλήνων αλλά και τα παιδιά των άλλων χωρών, για την Επανάσταση του 1821 και να δούνε ταυτόχρονα και τη νέα εικόνα μιας μοντέρνας Ελλάδας.

»Θα κάνουμε εκδηλώσεις και στους δήμους, γιατί θεωρούμε ότι και αυτό το εθνικό θέμα προωθεί την πιο θετική εικόνα της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον και τη προοπτική της. Και θα εργαστούμε όλοι μαζί για να γίνει ένα πρόγραμμα πρωτότυπο που θα αφήσει εποχή».

Δέκα κεντρικές εκδηλώσεις στη Γερμανία
Η Ιωάννα Ζαχαράκη, πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και δημοτική σύμβουλος της πόλης Solimgen της Γερμανίας –όπως είπε εκπροσωπεί 500 μέλη– επεσήμανε ότι έχει ήδη σταλεί από το Δίκτυο ψήφισμα κατά της Τουρκίας στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, στην UNESCO, σε δήμους και εκκλησίες.

«Μας ενοχλεί η απόφαση της Τουρκίας για την Αγια-Σοφιά. Γιατί εμείς οι Έλληνες προωθούμε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αυτό είναι και το μήνυμα της Επανάστασης του 1821. Αυτή η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Προκαλεί την παγκόσμια κοινότητα και αναπτύσσει τις εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων», τόνισε η Ιωαν. Ζαχαράκη.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής, ότι το Δίκτυο θα διοργανώσει 10 κεντρικές εκδηλώσεις με θέμα την επανάσταση του 1821, σε μεγάλους δήμους της Γερμανίας, όπως είναι το Ντίσελντορφ όπου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του Ιανουαρίου του 2021, ενώ στις 6 Μαρτίου θα γίνει εκδήλωση με θέμα τον ρόλο και τη συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο Στιβ Γκεοργκανάς, μέλος της ΠαΔΕΕ και βουλευτής του εθνικού κοινοβουλίου Νοτίου Αυστραλίας, διαβεβαίωσε ότι και οι 20 βουλευτές ελληνικής καταγωγής που είναι σε τοπικά κοινοβούλια, τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδος και καταδικάζουν τη τουρκική προκλητικότητα.

Προσπάθεια για ψήφισμα στο Κογκρέσο
Ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια για να περάσει ένα ενιαίο καταδικαστικό της Τουρκίας ψήφισμα στο Κογκρέσο. «Έχουμε στις 50 πολιτείες 18 εκλεγμένους ελληνικής καταγωγής. Θα βγάλουμε ένα ενιαίο ψήφισμα για να το περάσουμε στα Κοινοβούλια. Θέλουμε η Αμερική να στείλει το ίδιο μήνυμα παντού», επεσήμανε.

Ο Ζήσος Λούτσης, αντιδήμαρχος στο Δήμο Φοινικαίων στην Αλβανία και μέλος του Δικτύου, σημείωσε ότι «για τους Βορειοηπειρώτες η Επανάσταση του 1821 συνεχίζεται».

«Η μετατροπή της Αγιας-Σοφιάς σε τζαμί είναι σοβαρή οπισθοδρόμηση. Και σε εμάς στη Βόρεια Ήπειρο μας ξυπνά συνειρμούς που σημάδεψαν αρνητικά τη ζωή μας. Με κοινό μας κείμενο 60 σύμβουλοι καταδικάζουμε την τουρκική αυτή πρόκληση», τόνισε ο Ζ. Λούτσης.

Βλάσης: Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ομογένεια
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης τους διαβεβαίωσε ότι θα έχουν την υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας και θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους.

«Έχει μεγάλη σημασία ο ενθουσιασμός που περιβάλλει τους Έλληνες που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Θα συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και μαζί θα γιορτάσουμε. Θα έχει μεγάλη σημασία, τόσο τα ψηφίσματα από τα Κοινοβούλια όσο και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν, να έχουν δημοσιότητα. Όλοι μαζί φτιάχνουμε την εικόνα της Ελλάδος προς τα έξω», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Σ. Αναστασιάδης: Μια δεύτερη Ελλλάδα στο εξωτερικό
«Η παρουσία σας και οι δράσεις σας, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι υπάρχει και μια δεύτερη Ελλάδα στο εξωτερικό και ότι είστε στενά συνδεδεμένοι με τη πατρίδα. Αυτά τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση πρέπει να τα κρατήσουμε ψηλά. Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τα ιδανικά μας», τόνισε ο Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

«Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι κοινή και συντονισμένη σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Η διαδικασία για τις δράσεις των Ελλήνων της ομογένειας είναι παρά πολύ σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί», κατέληξε ο Σ. Αναστασιάδης, δίνοντάς τους νέο ραντεβού για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.