31 Ιούλιος 2020, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2020, 10:58

Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, κατευθείαν από την Κρήτη! (βίντεο)

  • Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, κατευθείαν από την Κρήτη! (βίντεο)
    (Φωτ.: cretangastronomy.gr)

Έχετε μετρήσει ποτέ πόσες συνταγές υπάρχουν με βασικό συστατικό τα κολοκύθια; Αυτό το λαχανικό που αφθονεί όλο το καλοκαίρι στη χώρα μας (και όχι μόνο), μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους.

Η σημερινή αλμυρή κολοκυθόπιτα δεν έχει φύλλο κι έτσι φτιάχνεται στο πι και φι, ενώ είναι και λιγότερο παχυντική.

ΥΛΙΚΑ
  • 5-6 μεσαία κολοκύθια, περίπου 800 γραμμάρια όλα μαζί
  • 2 κούπες αλεύρι (κατά προτίμηση 1 κούπα σταρένιο, 1 κούπα για όλες τις χρήσεις)
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγαλούτσικο ξερό
  • 4 μεσαία αυγά ή 3 μεγάλα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1 φλ. ξινομυζήθρα ή φέτα
  • 1 φλ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
  • 1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια του γλυκού)
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 φλ. περίπου, όχι πατητό)
  • προαιρετικά, 2-3 κ.σ. αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο για το πυρέξ και για την επιφάνεια της πίτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι για μία ώρα και το πιέζουμε να βγάλει και όσα υγρά γίνεται. Μετράμε τρία φλ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πάνω ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσινα.
  2. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα τυριά και σε άλλο τα αλεύρια με το μπέικιν και το πιπέρι.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο με το χέρι ή με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τα πράσινα (κολοκύθια κτλ.), τα λευκά (τυριά) και τα λευκοκίτρινα (αλεύρια) ανακατεύοντας με το χέρι κάθε φορά που προσθέτουμε ένα μίγμα.
  4. Αδειάζουμε τον πηχτό χυλό σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ή σε ταψάκι (η συνταγή είναι για 40×28).
  5. Βάζουμε μία κ.σ. ελαιόλαδο στο χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνειά της να ισιώσει.
  6. Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 60-65΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και ο πάτος της. Την σερβίρουμε ελαφρά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Επειδή τα τυριά είναι αλμυρά, το μοναδικό αλάτι που βάζουμε στην πίτα είναι το 1 κ.γ. με το οποίο πασπαλίζουμε το τριμμένο κολοκύθι για να βγάλει τα υγρά του.
Αν χρησιμοποιήσουμε ανάλατα τυριά, αλατίζουμε λίγο και το μίγμα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψίχα από το άδειασμα των κολοκυθιών που σκοπεύουμε να κάνουμε γεμιστά. Αν δεν είναι αρκετή, τρίβουμε ολόκληρα κολοκύθια και την συμπληρώνουμε.
Τα τυριά πρέπει να είναι συνολικά 2 φλ. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες από κάθε είδος ανάλογα με τι τυρί έχουμε στο ψυγείο μας. Αξιοποιούμε ό,τι τυρί μας έχει περισσέψει.
Χρησιμοποιούμε πυρέξ για τις πίτες αυτές για να ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί καλά και στο κάτω μέρος. Τις ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου.

  • Πηγή: cretangastronomy.gr.