29 Ιούλιος 2020, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2020, 16:32

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά του Πόντου: Τελικά θα γίνει η Θεία Λειτουργία

  • Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά του Πόντου: Τελικά θα γίνει η Θεία Λειτουργία
    Δεκαπενταύγουστος του 2011 στη Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Δίνοντας τέλος στην όποια παρανόηση μπορεί να δημιουργήθηκε σχετικά με τις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, που ήταν σε αντίθεση με την ήδη αρνητική απάντηση από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές λόγω του κορονοϊού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στα χέρια του έγγραφο της Νομαρχίας Τραπεζούντας με το οποίο δίνεται τελικά η σχετική άδεια για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Μετά από πέντε χρόνια εργασιών, φέτος θα είναι ο πρώτος εορτασμός.

Την τελευταία φορά που δόθηκε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το 2015, λίγο πριν από το κλείσιμο του μνημείου. Εκείνη ήταν η έκτη συνεχόμενη χρονιά που έστω για μία ημέρα το μοναστήρι-σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού άνοιξε αποκλειστικά για τις προσευχές των χριστιανών.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τις ευχαριστίες για τα σημαντικά έργα που έγιναν στην ιστορική μονή του Πόντου, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Φανάρι.