29 Ιούλιος 2020, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2020, 09:49

Δένδιας για Τουρκία: Δεν υπάρχει συμφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου

  • Δένδιας για Τουρκία: Δεν υπάρχει συμφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Συνέντευξη στην ΕΡΤ με φόντο την απόσυρση στο λιμάνι της Αττάλειας του «Ορούτς Ρέις» και τη δήλωση από την Άγκυρα ότι παγώνουν οι ερευνητικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο εν αναμονή του διαλόγου με την Αθήνα, έδωσε σήμερα το πρωί ο Νίκος Δένδιας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου, μόνο συζητήσεις».

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μεν ανοιχτή στο διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού. «Δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών», διευκρίνισε.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι μία είναι η διαφορά με την Τουρκία, η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. «Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει διαχρονικά ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει, και εφόσον δεν καταλήξουμε σε συμφωνία να κάνουμε ένα συναποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε.

Απαντώντας σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα «είναι ανύπαρκτη». Και πρόσθεσε: «Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική».

Σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι το θέμα, αν και εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο, δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά. «Η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε.