29 Ιούλιος 2020, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2020, 09:18

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά: «Ναι» από τον Ερντογάν, «όχι» από το Φανάρι

  • Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά: «Ναι» από τον Ερντογάν, «όχι» από το Φανάρι
    Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο από ψηλά, μετά από πέντε χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων (φωτ.: Facebook / Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Με κάθε επισημότητα (και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει το παρών μέσω τηλεδιάσκεψης) άνοιξε χθες εξ ολοκλήρου μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων η Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Σε παράλληλη δε σύνδεση έγιναν και τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, του ελληνικού ναού που έγινε τζαμί το 2013 και τον Δεκέμβριο του 2018 έκλεισε για ανακαίνιση και αναστήλωση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Τουρκίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί φέτος τον Δεκαπενταύγουστο η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

«Φέτος οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά λειτουργία, την οποία δεν μπορούσαν λόγω των έργων», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, πριν από την ομιλία του προέδρου, το Φανάρι είχε ήδη στα χέρια του την απάντηση των τουρκικών Αρχών που απέρριπταν το αίτημα εξαιτίας του κορονοϊού! Μάλιστα εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από τη Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την τελευταία φορά που δόθηκε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το 2015, λίγο πριν από το κλείσιμο του μνημείου. Εκείνη ήταν η έκτη συνεχόμενη χρονιά που έστω για μία ημέρα το μοναστήρι-σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού άνοιξε αποκλειστικά για τις προσευχές των χριστιανών.

Πάντως, από το τηλεφώνημα Ερντογάν-Βαρθολομαίου που έγινε χθες το απόγευμα δεν προέκυψαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τι έχει συμβεί, αν δηλαδή η τουρκική γραφειοκρατία «παράκαμψε» τον πρόεδρο, αν πρόκειται για παρεξήγηση ή για εξισορρόπηση από την Άγκυρα των αντιδράσεων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.

Προς το παρόν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ισχύει το επίσημο έγγραφο που έχει στα χέρια του, το οποίο αναφέρει ότι ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά αναβάλλεται.